Vádat emeltek a 185 milliós szegedi játszótér ügyében

Offshore cégek, többszörös átutalások segítették az uniós forrás eltüntetését, a csalás mögött egy Fidesz-barát vállalkozó cége állt.

Koncz Tamás
2017. 11. 22. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt három férfival szemben a Csongrád Megyei Főügyészség, mert a Szegedi Vadaspark területén kialakítandó játszótérre kiírt pályázattal összefüggésben 185 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az ügyben a már folyó nyomozás során az OLAF is ajánlással élt.

Mint a vádiratból kiderül, a szegedi székhelyű cég vezetője 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását, üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató létrehozását tervezte, amelyhez az uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni.

A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, amely 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést aláírták.

A szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt, szlovákiai székhelyű céggel a projekt generálkivitelezésére.

A szlovák honosságú cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit Virgin-szigeteki offshore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, mert azt ismeretlen személyek már elkészítették.

A szerződések alapján a szlovák cég a szegedi székhelyű társaságnak 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztatókonzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről.

A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt értéknek csak a 15 százaléka volt. A valótlan tartalmú vállalkozási szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi székhelyű cég vezetője 2013. március 18. és december 13. között több részletben 185 millió forintos összegben hívta le a támogatást jogosulatlanul, és ezen összegnek megfelelő vagyoni hátrányt okozott az Európai Unió és Magyarország költségvetésének.

A vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezésére valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült, a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak pedig nem volt felhatalmazása a társaság képviseletérre.

A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, offshore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék fel.

A főügyészség a vádlottak közül a szegedi és a szlovákiai székhelyű cég vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével, míg a liechtensteini székhelyű cég képviseletében magát feltüntető személyt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja.

A vádemeléskor előzetes letartóztatásban levő két vádlott, valamint a lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt szabadlábon védekező harmadik vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék dönt majd – olvasható a vád anyagában.

Bár az ügyészségi közleményből nem derül ki, a játszótér építését kivitelező cég az azóta felszámolt Titan Project’s House Kft. volt – ugyanez a cég adta ki a Szegedi Szóda nevű lapot, amely folyamatosan bírálta az MSZP helyi és országos szervezetét. A cég korábbi tulajdonosa a több trafikot is futtató Vahl Rezső volt; egyik trafikos cégében pedig kültagként szerepelt Cseri László, aki a Délmagyar szerint 2010-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, és aki korábban a kormánypárt helyi irodáját is vezette.

A Titan 2015-ben tulajdonost váltott – egy ukrajnai férfihoz került, miközben a cég ellen felszámolást indítottak. Vahl Rezső vagyonát egy évvel később már a NAV bűnügyi igazgatósága vette zár alá.

Ahogy a 444.hu emlékeztet rá, a komoly uniós támogatást elnyelő játszótérről egykor elismerően nyilatkozott Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke is. „Ez a beruházás pozitív példája az önkormányzat és a magántőke együttműködésének, hiszen egybevág a kormány szándékával, hogy lehetőség szerint olyan projektek valósuljanak meg, amelyek komoly innovációt hordoznak magukban, és alkalmasak munkahelyteremtésre is” – mondta a politikus a 2013-as ünnepélyes átadáson.

A Fidesz–KDNP helyi frakciója az átadás kapcsán még azt is hangsúlyozta, hogy „a beruházás a szegedi adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, mert a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.