Pofonegyszerű trükkel lophattak 200 milliárdot a Quaestornál

Volt dolgozó nevére könyveltek a brókercégnél, a pénz így az ő számlájára és nem a központi rendszerbe került – állítja a Hír TV.

MN
2018. 02. 11. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bagatell trükkel lophattak a Quaestor-csoportnál, az állam és a pénzügyi felügyelet szeme láttára – mondja a Hír TV-nek nyilatkozó ügyvéd.

Litresits András szerint az illegális kötvénykibocsátás egy névtrükkön alapult: volt egy Keller Emília nevű nő, aki korábban ott is dolgozott a Quaestornál. Az ő nevére könyveltek le bizonyos összegeket – nem pedig a Keler nevű központi elszámolásba. A Keler, mint rövidítés az értékpapír nyilvántartó rendszert jelenti, amibe minden tranzakció bekerül.

Tarsoly Csabáék tehát nyitottak egy számlát egy Keller nevű nő nevére, amire éppen azokat a tételeket helyezték el, amiket az elszámoló rendszer elől el akartak eldugni. És ez nem tűnt fel az ellenőröknek.

Az önálló pénzügyi felügyeletet a Quaestor csalások idejének nagy részében Szász Károly vezette. A Hír TV telefonon kereste meg az egykori revizort, de ő nem akart a csatornának nyilatkozni.

– Ne haragudjon, már négy éve nem vagyok a felügyelet vezetője.

Tudom, de arra az időszakra vonatkozna a kérdésem, amikor ön még a felügyelet vezetője volt. Konkrétan az: hogy lehetett, hogy senkinek nem tűnt föl, hogy a Quaestornál mi folyik éveken keresztül?

– Hol, mi folyik?

A Quaestornál! Hogy lehet az, hogy nem tűntek fel azok a trükkök?

– Mi az, hogy nem tűnt föl? Föltűnt. Foglalkoztunk vele.

Igen, de nem volt következménye?

– Nem, nem. Köszönöm szépen! Viszonthallásra! – tette le a telefont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője.

2015. március 29-én Budapesten letartóztatták a Quaestor-csoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát. A férfi és tíz társa ellen egy évvel később már öt vádpontban 5458 rendbeli csalás és sikkasztás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A Quaestor-cégcsoport mintegy 32 ezer ügyfelének okozott kár meghaladja a 70 milliárd forintot. Tarsolyék a vád szerint a Quaestor és a KELER elszámolóház értékpapír-nyilvántartási rendszerei közti különbséget kihasználva 2007 és 2012 között az ügyfelek értékpapírjainak nagy részét eltulajdonították.

Az ügyfélszámláról az értékpapírokat átvezettették a Quaestor számlájára, majd eladták. Emellett mintegy 150 milliárd forint értékben fiktív kötvényeket is kibocsátottak. A fő ügyben 753 bűncselekmény elkövetése miatt emeltek vádat. Ibolya Tibor fővárosi főügyész akkor azt valószínűsítette, hogy a rendőrség és az ügyészség közös nyomozásának adatai alapján megalapozottan feltételezhető, hogy Tarsolyék – akik szerintük tettüket bűnszervezet tagjaiként követték el – akár 25 évet is kaphatnak, ha a bíróság megalapozottnak tartja a vádat.

 Az ügy miatt Tarsoly két évig volt előzetes letartóztatásban, fogva tartását aztán váratlanul házi őrizetre változtatta a bíróság.

 

A Quaestor-ügyben egy károsult a jegybankot is perbe fogta: a károsultak szövetsége szerint az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan hibákat követett el a felügyeleti jogkörének, illetve kötelezettségeinek gyakorlása során, amelyekkel nem csak lehetővé tette, de egyenesen elősegítette, hogy példátlan módon, több mint 200 milliárd forint, a 32 ezer Quaestor-károsult által ténylegesen befizetett pénz nyomtalanul eltűnhessen.

A Fővárosi Törvényszék azonban első fokon úgy döntött, hogy nem kell felelősséget vállalnia a jegybanknak a Quaestor-csőd utáni kártalanításban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.