Quaestor-csőd: nem köteles kártérítést fizetni az MNB

A Fővárosi Törvényszék mai döntése még nem jogerős.

MN
2017. 11. 06. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell anyagi felelősséget vállalnia a jegybanknak a Quaestor-csőd utáni kártalanításban – közölte a Hír TV. A Fővárosi Törvényszék ugyanis első fokon elutasította az egyik károsult keresetét, aki arra hivatkozva próbálta perbe fogni az MNB-t, hogy az intézmény nem látta el megfelelően pénzpiaci felügyeleti hatáskörét, amikor a brókerház bedőlt. A bíróság szerint azonban nem lehet a károsult által követelt összeget a Magyar Nemzeti Bankkal szemben érvényesíteni azzal az indokkal, hogy közvetetten a legfőbb pénzintézet okozta a kárt. Az ítélet ellen a felperes károsult fellebbezést nyújt be.

A Quaestor Károsultak Közössége szerint viszont mind a PSZÁF, mind az MNB olyan hibákat követett el a felügyeleti jogkörének, illetve kötelezettségeinek gyakorlása során, amelyekkel nem csak lehetővé tette, de egyenesen elősegítette, hogy példátlan módon, több mint 200 milliárd forint, a 32 ezer Quaestor-károsult által ténylegesen befizetett pénz nyomtalanul eltűnhessen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.