Az öngyűlölet vámszedője

Marozsák elsősorban lerombolja a nők önbizalmát – így gyárt belőlük jó fogyasztót.

Puzsér Róbert
2017. 01. 26. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A facebookon tenyésző megmondópróféták leggátlástalanabbja, a magát Női Önbizalomedzőnek nevező Marozsák Szabolcs követőinek száma százezer főre rúg. A bugyikba avászkodó önimádó selyemfiú maga a hölgyek reklámokból jól ismert, sikeres, könnyed, dinamikus jótevője és megváltója. Az image-fotón öltönyben feszít, kezében egy súlyzót tart, miközben mimikai izmait vicces-erőlködő grimaszba igyekszik rendezni: hősünket jól láthatóan szétfeszíti az önbizalom – éppúgy telik belőle akár vicceskedni, akár komolykodni, akár nők tízezreinek életvezetési tanácsot adni.

Hősünk mottójával mindjárt Sigmund Freud és Carl Gustav Jung hagyatékát hívja tetemre, mondván: „önbizalom vagy van, vagy nincs”. A facebook-sarlatánok világában ez ilyen egyszerű: nincs szükség pszichoanalízisre, nincs értelme feltárni és megérteni az önbizalomhiány forrását. Nem kell mélyre ásni, fölösleges megtudni, hogy az önbizalomhiány egy nagyobb probléma tünete-e, esetleg nem is magát az önbizalomhiányt kell kezelni, hanem mondjuk depressziót vagy fóbiát, esetleg ezt vagy azt a személyiségzavart. Hiszen egyáltalán nem önismeretre van szükség, hanem önbizalomra. Mit érnek a mai nők azzal, amit tudósok és művészek ezrei évszázadok alatt az emberi természetről szólóan felhalmoztak, ha itt vannak nekik a Marozsákok, kezükben az instant megváltással: „önbizalom kell”.

A mai facebook-felhasználók többsége a Benjamin Spock által sújtott nemzedék tagja. A legendás amerikai orvos jól megtanította a szülőknek, hogy a gyermeket mindig és csakis dicsérni kell, mindenben meg kell erősíteni, így vált olyan jellemzővé ma a túlzott önbizalom, az állandó megerősítés követelése és a semmire való gátlástalan veretés, mint a kellő önbecsülés hiánya. Marozsák persze egyetlen kuncsaftját sem fogja elkeseríteni, mondván: „Tanulj, dolgozz! Azért nincs önbizalmad, mert nincs sem teljesítményed, sem tudásod, sem tapasztalatod.” Ugyan ki kíváncsi az igazságra? Hisz minden, amiről álmodsz, jár neked. Csak bízz magadban, és eléred. Ha aztán a facebook-szélhámos filléres frázisai a valóság próbáján sorra elbuknak, mert a nagy mellű, széles csípőjű lányból nem lesz balettművész, az ügyvédbojtárnak nem lesz két év múlva saját irodája, és nem lesz hat év múlva jachtja az Adrián, a Disney-hercegnőnek pedig nem akad bele az ásója abba a céges pszcihopatába, aki mellett könnyű és kényelmes élete lehet, mert az csak használta és eldobta – hát annál jobb. Visszacsatolunk a tréning elejére, és Marozsák elmagyarázza, hogy a siker csakis önbizalom kérdése, a tisztelt kuncsaftnak nincs gond az önmaga iránti felelősségérzetével, saját működésének meg nem értésével vagy az irreális világlátásával – csak még mindig nincs elég önbizalma. Egy Női Önbizalomedző egyedül így tudja lehúzni egy újabb tréning árával.

Nem pusztán azért lesújtó a véleményem Marozsákról, mert egymondatos életbölcsességekben és az egó folyamatos pumpálásában utazik, hanem mert olcsó hazugságokkal hülyíti azt a sok szerencsétlen embert, aki Pilinszky, Dosztojevszkij vagy egy pszichoterapeuta helyett hozzá fordul tanácsért, megnyugvásért, segítségért vagy felmentésért. Egyszerűbb elfordulni a problémától, egyszerűbb letagadni a rossz működést, mint szembenézni az élethazugságaimmal, az önsorsrontó mintáimmal és dinamikáimmal, a gyengeségemmel vagy az erőszakosságommal – sarlatánok tömege kitartó behízelgéssel dolgozik ezen.

Csakhogy a Női Önbizalomedző nem pusztán egy közülük: nem pusztán egy tréner, hanem egy jól megtervezett pszichés hadviselés műveleti főnöke. Miközben önbizalmat kínál, miközben a bölcsesség, a boldogság és a megváltás ígéretét csöpögteti női lelkek tízezreibe, soha nem mulasztatja el halálba frusztrálni az őt követő lányokat és anyákat: minden bölcselet mögött az ideális, önbizalomtól duzzadó nő képe látható. Na, ne Thatcherre vagy Merkelre gondoljuk! Ne Marie Curie-re vagy J. K. Rowlingra! Ne feminista aktivistákra, kosztümös cégvezérekre vagy nagycsaládok matriarcháira – kizárólag topmodellekre. Jelen szélhámos pontosan ugyanazt a hadviselést folytatja a női nem ellen, amit a multinacionális részvénytársaságok és a reklámipar. A nőiség jelentése Marozsák Szabolcs szótárában: tökéletesre fotoshopolt vonások, drága outfit és legfeljebb harminc év. Ha van, ami a nap minden órájában mérgezi a nők életét, ha van, ami lelkükben az önbizalmat csírájában tiporja el, az éppen ez: állandóan a tökéletes aktus ígéretét kell hordozniuk, és cseppet sem érdekli a társadalmat, hogy miként teljesednek ki akár a munkájukban, akár az anyaságukban.

Marozsák elsősorban lerombolja a nők önbizalmát – így gyárt belőlük jó fogyasztót. Persze nem az ő démoni elméjének terméke ez: ugyanezt teszik a kozmetikai cégek, amelyek a ráncok elleni krémeket csábító, huszonéves szépségekkel hirdetik, és ugyanezt teszik a divatmárkák, amelyek ruháikat megnyomorított, gyermektestű, anorexiás modellekre aggatják. Marozsák kígyómérget fecskendez a benne bízó nők lelkébe – és már árulja is a csodaelixírt. Csakhogy míg a felkínált megváltás hazugság, a kondicionált öngyűlölet valóság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.