Víz és arany

„Erre költ az ország, lakói erre verik a mellüket: mekkora világhír, micsoda országimázs!”

Puzsér Róbert
2017. 07. 13. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kedvelem a profi úszást. Úgy gondolom, az érmek ára túl nagy: megnyomorított gyermekek százai és ezrei fizetnek a sorsukkal minden olimpiai sikerért, akiket hiába kényszerítettek emberfeletti teljesítményre, hiába sajtolták ki belőlük – akár veréssel – az utolsó karcsapásokat is a hajnali medencében, nem voltak elég tehetségesek, erősek és elszántak, így nem válhattak profikká. Gyermekkorukat mindenesetre elvette tőlük két fanatikus szülő és egy aranyéhes társadalom.

Nem kedvelem a profi úszást, mert nem hagy nyugodni, hogy az elképesztő teljesítmények mögött mekkora szerepet játszik a dopping. Ijesztő látni, mennyi nőt változtatott férfivá, és mennyi férfit változtatott delfinné az orvostudomány korrupt árnyéka: a teljesítményvegyészet. Ahogy Magyarországon az ügynökaktákkal és az uszodai erőszakkal, úgy a doppinggal sem történt szembenézés. Számonkérés még annyi se.

Ezek persze mindössze az én személyes megéléseim. Csakhogy amikor egy ország annyit költ egy presztízsrendezvényre, amennyit Magyarország a vizes világbajnokságra; amikor az olimpiai érmes úszókat közpénzben fürösztik; amikor dubaji edzőtáborokkal motiválnak tizenkét éves gyerekeket, mert különben nem vállalnák az embertelen terhelést; amikor az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok megalázó bérekért robotolnak, akkor hadd tegyek már fel legalább néhány egyszerű kérdést azoknak, akik ezt a szemfényvesztést a magyarok arcába tolják.

Hol volt a legutóbbi úszó-világbajnokság? Ki nyerte az olimpián a férfi négyszáz hátat és a női kétszáz pillangót? Ki Hosszú Katinka legnagyobb ellenfele?

Az a tapasztalatom, hogy ebből a három kérdésből az átlagos magyar állampolgár a Google segítsége nélkül egyre sem tud válaszolni, három helyes válaszhoz pedig szakújságírónak kell lennie. Erre költ az ország, lakói erre verik a mellüket: mekkora világhír, micsoda országimázs! Még nekünk, magyaroknak is érdektelen a világbajnok úszók kiléte, hacsak nemzeti büszkeségünknek épp nem hízeleg a világot aktuálisan letempózó magyar. Különben nem érdekel minket – ahogy mi sem érdekeljük a világot. Ez az igazság.

Íme a válasz a kérdésekre: az oroszországi Kazanyban volt az előző világbajnokság, nincs négyszáz méteres hátúszás az olimpián, a női kétszáz pillangót a spanyol Mireia Belmonte García nyerte – ő és az amerikai Kathleen Baker Hosszú Katinka legnagyobb riválisai.

A világbajnokságot megnyitó nagyszabású gálaműsor sztárvendége az a kokainista R&B-énekes lesz, CeeLo Green, aki miután erőszakkal közösült bedrogozott áldozatával, azzal a kijelentéssel adott leckét Habony Árpádnak, hogy eszméletlen nőt nem lehet megerőszakolni, hiszen aki öntudatlan, az nemet sem tud mondani. Egy öntudatlan országot vajon meg lehet-e mentálisan és kulturálisan erőszakolni, ha képtelen ellenállni a gátlástalan kokainisták által felkínált arany látványának? Orbán Viktor show-műsorának díszvendégét erről is örömmel meghallgatnám – a milliárdos rongyrázástól pedig szívesen eltekintenék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.