A pillanatba zárt nemzet bűnbakot keres

Két éve még Bernd Storck volt a mester, az esőcsináló, a nemzet megmentője – ma már alkalmatlan, hozzá nem értő selejt.

Puzsér Róbert
2017. 10. 19. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve még Bernd Storck volt a mester, az esőcsináló, a nemzet megmentője – ma már alkalmatlan, hozzá nem értő selejt. A magyar népnek mindössze két működési módja van: vagy alázatosan meghódol, vagy dühödten elzavarja azt, akit tegnap még pajzsra emelt. Méltósággal győzni és méltósággal veszíteni – mindkettőhöz tartás kell. Itthon ez fájdalmasan hiányzik. Ha győz, pöffeszkedővé, ha veszít, ronggyá válik a magyar: a siker pillanataiban elfelejti a tegnapi kudarcot, a kudarc pillanataiban elfelejti a tegnapi sikert.

Az Európa-bajnokság után éppen olyan hisztérikus és mérték nélküli volt az eufória és a hála, amilyen most a harag és a hálátlanság. Magyarországra hívunk egy német edzőt, hogy új mentalitást hozzon, de a miénk változatlan. Nem új hozzáállást akarunk, hanem győzni – lehetőleg a régivel.

Egy olyan válogatottról van szó, amelynek legjobb játékosa és csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs harmincévesen már levezet az Egyesült Arab Emirátusokban. Egy olyan válogatottról van szó, amelynek legfeljebb egy-két játékosa akad, aki a kezdőcsapat tagja bármelyik európai topligában. Egy olyan válogatottról van szó, amelynek nincsenek klasszisai: ezt a minőséget sehol nem jegyzik Európában. Ideje szembenézni a fájdalmas ténnyel: az Európa-bajnoki szereplés ritka nagy szerencse, kifutott eredmény volt – reálisan nincs helyünk a kontinens legjobb huszonnégy csapata között. Csakhogy az önképünket továbbra is Puskás, Bozsik és Hidegkuti, Albert, Bene és Mészöly emléke határozza meg: nem látjuk reálisan sem a magunk képességeit, sem a minket körülvevő valóságot. A magyar labdarúgás a velejéig korrupt, a magyar edzők szakmailag alkalmatlanok, és ha sok pénzből külföldi játékosokkal töltjük fel a bajnokságot, abból tíz év múlva sem lesz erős válogatott.

Hagyni kellett volna Storckot dolgozni – mert ha két éve alkalmas volt, akkor most is az. Ha pedig két éve sem volt alkalmas, akkor talán nem kellett volna úgy hajbókolni előtte, mint Rákosi elvtárs előtt. Ezután a kudarcos világbajnoki selejtező után azt kellett volna mondani Bernd Storcknak, hogy mondjon le a fizetése feléről, és építsen csapatot a következő tíz évnek. Csakhogy a szotyizabáló, korrupt oligarchák most akarják a sikert, most akarják élvezni a nép lelkendezését, most akarják igazolva látni a stadionokat, a focira elégetett állami tízmilliárdokat – ezért bűnbak kell. Holnap hoznak valaki mást, hogy holnaputánra is meglegyen a bűnbak.

Aki a magyar futballt meg akarja menteni, annak meg kell szüntetnie a közpénzek beáramlását a sportágba – kapjanak a labdarúgók annyi pénzt, amennyit megtermelnek. Az akadémiákat pedig továbbra is támogatni kell. Minden edző és minden gyúró legyen külföldi, és képezzenek olyan játékosokat, akik megállják a helyüket Spanyolországban, Angliában, Olaszországban vagy Németországban is. Olyan mentalitást neveljünk beléjük, amelynek birtokában nemcsak a sok pénzt, a gyors kocsikat meg a jól kinéző modelleket akarják, hanem klasszisokká, példaképekké, legendákká válni. Ennek szellemében az Emirátusokból hazaérkező Dzsudzsák Balázs lehetőleg ne legyen a magyar válogatott csapatkapitánya, hisz a kapzsiság és az eltékozolt tehetség élő szobrára karszalagot adni már a kezdőrúgás pillanatában a kudarc egy neme.

Két éve, amikor Bernd Storck lényegesen magasabban jegyzett brand volt a futball világában, mint a magyar labdarúgó-válogatott, a szövetségi kapitány minden vonzó ajánlatot visszautasított, és folytatta a munkát ennek a sehol sem jegyzett kis csapatnak az élén. Most, hogy a derűre ború jött, Storck két évvel ezelőtti állhatatosságára bűnbakgyártás és leszámolás a válasz. Ami történt: közös szégyen. Köszönök és sajnálok mindent, Herr Storck!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.