Az inga mindig visszaleng

A polgári-konzervatív világ haldoklik. Orbán Viktor épp olyan rákos daganat a jobboldal testén, mint Gyurcsány Ferenc a baloldalén.

Puzsér Róbert
2018. 02. 11. 15:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2006 tavaszán hatalmas buli volt a Köztársaság téren. Újra győztek a szocialisták, újabb négy évre övék lett az ország, újból megállították Orbán Viktort. Mindenki a zseniális Gyurcsány Ferencet méltatta, aki visszaadta a baloldal hitét önmagában, aki bátran nyúlt a bulvárhoz és unortodox eszközök sokaságához. A győzelem újabb aranykort ígért a Magyar Szocialista Párt vezette baloldalnak és hűséges segédcsapatának, a civilizált világ legkevésbé liberális pártjának, a Szabad Demokraták Szövetségének. A szocialisták vezetői egész este telefonálgattak: egyikük a gratulációkat fogadta, másikuk az „okosságokról” tárgyalt, és akadt olyan is, aki a bécsi bankszámlájának ügyeit intézte. Senki sem sejtette, milyen közel van Őszöd és az összeomlás.

A jobboldalon most, 2018 tavaszán ugyanekkora bulira készülnek. Tiborcz István nem aggódik a felelősségre vonás miatt, hiszen ma már az ügyészség sem több, mint a Fidesz egyik alapszervezete. Mészáros Lőrinc magánrepülőgépetmobiltársaságot és bankot készül venni, a kormánypárt elitje a népszerűség, a siker, a pénz és a szerek hatására egyik részegségből a másikba esik: Habony Árpád kommunikációja briliáns, Orbán Viktor kezében van a sajtó, mögötte áll a gazdaság, pártja a közvélemény-kutatások szerint szuperszonikus sebességgel hasít – egyetlen riválisának sincs esélye a nyomába érni.

A baloldali elit – amely valójában a rendszerváltás pillanatától neoliberális elit volt – két évtized szívós munkájával felszámolta a magyarországi baloldal identitását és erkölcsi alapjait. Szükségük volt ugyan Gyurcsány Ferencre a tökéletes munkához, de végül sikerült. Ma a baloldal egy lélektelen, vert sereg – mert akit külső rivális győz le, négy vagy nyolc év múlva újra győzhet, ám annak, akinek belső rothadása saját legitimitását számolja fel, nincs visszatérés. A szocialisták Magyarországon egy teljes nemzedékre felszámolták a szociáldemokráciát, ahogy a szabad demokraták a liberalizmust – a szotyizó felcsúti autókereskedő meg a hűbérébe szegődött kokainkeresztény elit pedig most épp ugyanezt teszi a jobboldaliság két eszmei pillérével, a konzervativizmussal és a nacionalizmussal. A felszín még ragacsos a cukormáztól, a mélyben azonban már szétterjedt a rothadás. Orbán Viktor képtelen konszolidálni, rendszerét polgárháborús gyűlöletre és intézményes lopásra építi – ez pedig jól tudjuk, hogy nem a stabilitás és a nyugodt fejlődés receptje. Nemzeti-konzervatív kormányzás helyett bolsevik maffialogika vezérli a miniszterelnök lépéseit.

Amikor ennek a rendszernek vége lesz, a revans a föld színéig lerombolja majd – annak is vége lesz, ami önkényes és igazságtalan, de annak is, ami helyes és működőképes. Négy év múlva? Nyolc év múlva? Tizenkét év múlva? Teljesen mindegy. Minél tovább tart a fülkeforradalmi rend, a revans annál elsöprőbb erejű lesz: a kalapácsfejű Németh Szilárdok agresszív bugrissága, a rendszer minden eresztékéből áradó arrogancia, a jog és az erkölcs módszeres semmibevétele olyan precedenseket teremt és olyan gyűlöletet korbácsol, amely fülke-ellenforradalmat és újabb bolsevik típusú leszámolást ígér. Orbán Viktort nem érdekli, mi jön utána, mert rendszerének végét el sem tudja képzelni – holott történelmi példák százain láthatná, hogy az inga mindig visszaleng: minden birodalom évezredekre rendezkedik be, de a felcsúti Orbán-klán uralma sem tart majd örökké.

Amikor a Fidesz elitje a magánrepülőgépein menekül majd az országból, sok százezer elárvult szavazója egymás szemébe néz, és azt látja majd, hogy nincs kultúrája, mert mindenét kiárusította Németh Szilárdnak és a revansnak, Andy Vajnának és a bulvárnak. Sok százezer elárvult Fidesz-szavazó azt látja majd, hogy nincs értelmisége, mert aki volt, az vagy kormányközeli vállalkozóvá vált, vagy meghasonlott a rendszerrel. Sok százezer elárvult Fidesz-szavazó azt látja majd, hogy nincs sem tudósa, sem tudása, mert a Fidesz egyetemein, a futballakadémiákon még focizni sem sikerült megtanulni. Sok százezer elárvult Fidesz-szavazó azt látja majd, hogy nincs az országban jogbiztonság, mert már senki nem veszi komolyan a törvényeket, és senki sincs, aki megvédje őket, mert az ország tényleges urait, az orosz, kínai és német nagyvállalatokat csakis a profit érdekli.

A polgári-konzervatív világ haldoklik. Orbán Viktor épp olyan rákos daganat a jobboldal testén, mint Gyurcsány Ferenc a baloldalén – csak az ő őszödi összeomlása még nem jött el. Rendszerének így vagy úgy vége lesz: túl falánk a családja, túlságosan is megvadította a pénz és a hatalom, a világgazdasági konjunktúra pedig nem tart örökké. Ennek a választásnak a valódi tétje nem az, hogy véget ér-e, hanem, hogy képes-e konszolidálódni Orbán Viktor rendszere. Ha a Fidesz idén esetleg veszít, a hatalom nagyobb része akkor is Orbán Viktor kezében marad, hisz pozíciói az államigazgatásban, a gazdaságban és a médiában megkérdőjelezhetetlenek. Az alaptörvény mögötte áll, bárki váltja is az ország élén, mozgástere rendkívül szűk lesz – Orbán pedig legfeljebb négy év elteltével visszatér az ország élére. Ha érvényesül a papírforma, és a Fidesz ismét nyer, továbbra sem tud felfakadni a kelés, nem tud eloszlani az a temérdek frusztráció, ami a magyar társadalom többségét feszíti – és tovább érik a robbanás. A politikai rendszerek törvényszerűsége éppen olyan kíméletlen erő, mint a mozgó tárgyak fizikája: áthágásukhoz a világ összes pénze és bulvárlapja sem elég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.