Lusták szakácskönyve

340 gyors, könnyű és ízletes recept, amely mindegyike csupán négy hozzávalót tartalmaz. Azaz: kevesebb pénzért, kisebb energia-, és időráfordítással varázsolhatunk finomabbnál finomabb étkeket a családi asztalra – hirdeti a 4 hozzávaló című szakácskönyv, amely kiadása óta több mint egymillió példányban kelt el világszerte. Mi is kipróbáltuk az ausztrál szerzők tanácsait.

C.L.
2011. 10. 29. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4 hozzávaló szerzői – két háztartást vezető barátnő – gyors és hatásos változást ígérnek könyvük bevezetőjében mind a család költségvetése, mind a főzésre fordított idő és energia, mind a finnyás és kielégíthetetlen családtagjaink tekintetében. A zseniális alapötlet – minden könyvben szereplő ételhez elég négy hozzávaló – olyannyira felkeltette a gurman olvasók és leterhelt házasszonyok figyelmét, hogy a szerzőpáros diadalútját járja a könyv 2006-os megjelenése óta: saját főzőműsort vezetnek s a több kiadást megélt receptfüzetnek elkészült a folytatása is.

Hogy Magyarországon miért is csak most került hát kiadásra az ínycsiklandó és egészséges(nek mondott) ételekkel teli kötet, annak több oka is lehet. Elsőként talán érdemes megjegyezni, hogy a szerzőpáros ausztrál, tehát a tuti négy hozzávaló felsorolásakor esetleg zavarba jöhet az átlag magyar háziasszony, akinek nincsen paradicsomcsatni, friss garnélarák, darabos mogyoróvaj vagy éppen wontontészta, Oreo-keksz és makámdió-olaj spray a kamrájában.

Az egyszerűség és gyorsaság ötlete így azonnal kútba is esik, nemkülönben az olcsó elkészítési mód, hazánkban ugyanis lazacos-mangós-avokádós saláta helyett a parizeres-akciós trappista sajtos-natúr joghurtos kombinációt tudjuk inkább elképzelni. A kezdeti nehézségek ellenére a szakácskönyv remek ötleteket ad ahhoz, hogy ki tudjunk lépni a megszokott ízek világából, és valóban felhasználóbarát módon bánik az ételek elkészítési módjára vonatkozó részekkel (értsd: még egy botcsinálta szakácsnő is el tudja őket készíteni).

Akinek tehát nem szegi kedvét a sok ismeretlen étel és hozzávaló, bátran kísérletezhet vele, hogyan tegye színesebbé a családi asztalt, s hogyan gazdagítsa a vendégségnek felszolgált finomságok kínálatát valami különleges és egészséges finomsággal (sósmogyorót helyettesítendő). A szerzők büszke kijelentése azonban, miszerint az ételek nagy része úgy lett kikísérletezve, hogy minél egészségesebb legyen, kissé sántít, ugyanis sok étel alapja leves-, és pudingpor, valamint előre elkészített tortalapmix – ezek gyanúnk szerint nem feltétlenül biogazdálkodásban összerakott készítmények.

A cikk itt folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.