Fertőtlenítés!
Az első és legfontosabb szabály, hogy ha tárolni szeretnénk az anyatejet, akkor sokkal körültekintőbben kell fertőtlenítenünk mind a mellet, mind a kezünket (ha mellszívóval fejünk, akkor azt is természetesen), mintha simán szoptatnánk, hiszen a szabad levegővel érintkezve a tejben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.
Az anyatej tárolására használhatunk műanyag vagy üvegedényeket, amiket szintén gondosan fertőtlenítenünk kell. Ha anyatejgyűjtő zacskót használunk, azzal leegyszerűsíthetjük a dolgunkat, gyárilag fertőtlenítve juthatunk hozzá a boltban.
Tárolás
A lefejt anyatejet szobahőmérsékleten legfeljebb hat órán át tárolható, ezután ki kell dobni! Hűtőszekrényben, +4 fok alatt 2-3 napig is eltartható. Semmiképpen ne tegyük a hűtőszekrény ajtajába az anyatejet!
Ha ennél tovább szeretnénk megőrizni, akkor -18 fokos mélyhűtőbe tegyük. Itt koraszülött részére három hónapig, nem koraszülött részére 6 hónapig tárolható. Ha egy fejéssel nem gyűlik össze megfelelő mennyiség fagyasztáshoz, nyugodtan összeönthetjük az aznap lefejt tejadagokat. Érdemes kisebb és nagyobb adagban is fagyasztani, így a felesleget nem kell majd kiönteni, ha csak kevesebbet szeretnénk felhasználni.
A cikk itt folytatódik.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!