Messzi földről is érkeznek hozzá gyógyszerészek, hogy megtanítson nekik egy olyan mesterséget, amely régen evidens volt. Gyógynövényei között érzi magát a legjobban, az emberek közé is legfőképp azért jár, hogy ezekről meséljen. Szabó Gyuri bácsi szerint sokkal kevesebb gyógyszert és több gyógynövényt kellene használnunk, amelyeket ráadásul házilag is termeszthetünk.
– Vajon egy átlag városi ember hányféle gyógynövényt ismer?
– Egy átlagember 4-5 fajta gyógynövényt ismer, egy városi ennél talán még kevesebbet. Feltehetően hallottak a kamilláról, esetleg a hársfáról, de maximum ennyi.
– A falun élők tájékozottabbak?
– Meggyőződésem, nem annyira, mint néhány évtizede voltak, de ez még ma is igaz. Az idősebbek akár 10-12-féle gyógynövényt is ismernek. Tapasztalatom szerint e kis közösségekben van még mindig két-három ember, aki a legalapvetőbb gyógynövényeket jól ismeri. Persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy gyűjtik is, illetve használják ezeket.
– Ön mennyivel büszkélkedhet?
– Magam körülbelül 170-félét ismerek, de csupán 70 körülit használok, hiszen ezek közül sok védett, nem szedhető. Abban a szerencsében azonban részem van, hogy külön hatósági engedéllyel termeszthetek és forgalmazhatok is a védett növények közül egyet, a közönséges palástfüvet.
– Ez mire használható?
– Elsősorban egyes női betegségekre, a méh, a petefészek helyes működésének elősegítésére használjuk.
– Ha házilag szeretnénk gyógynövényeket használni, mennyire kell tisztában lennünk a hatásukkal, az arányukkal? Kell hasonló veszélyes mellékhatásokra számítanunk, mint egyes gyógyszerek esetében?
– Ez egy fontos kérdés, de alapvetően azért kijelenthető, hogy gyógyszerekhez hasonló mellékhatásokkal nem kell számolnunk. Már amennyiben „ésszel” használjuk ezeket. Nem is olyan régen történt, hogy egy idős bácsi feketenadálytő-gyökérből készített magának tinktúrát, és hét hosszú hónapig itta, amikor kórházba került. Minket hívtak az üggyel kapcsolatban, noha nem a mi termékünket fogyasztotta, amelyre egyébként rá is van írva, hogy csak külsőleg ajánlott. Ezzel együtt a 30-as években még elterjedten használták ezt az anyagot belsőleg is, persze természetesen csak rövid ideig. Illetve arra is volt példa, hogy kirántva ételként funkcionált, én magam is többször fogyasztottam, az íze a haléhoz hasonló.