Étlap, allergének feltüntetése, napi szükséges energiabevitel, cukor- és zsírtartalom, csak néhány olyan információ az ételekről, amelyeket a jövőben kötelező lesz használni illetve feltüntetni a közétkeztetésben.
A témában elkészült jogszabálytervezetet május 10-éig lehet véleményezni, elfogadása esetén várhatóan jövő év január elején lép majd hatályba, és hatására olyan precízen kell majd összeállítani az étrendeket, mint a McDonald’s-ben.
A jogszabály vonatkozik majd a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre, valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre. Szintén vonatkozik az állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban nyújtott közétkeztetési szolgáltatásra, illetve azon Intézményekre, amelyek saját, működő főzőkonyhával rendelkeznek és a közétkeztetési szolgáltatást ennek keretében biztosítják.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti családi napközik, valamint lakásotthonok, továbbá a nem állami vagy önkormányzati finanszírozású nyári táborok, sporttáborok, erdei iskolák esetében e rendelet előírásait nem kell alkalmazni.
Bő olajban nem süthetnek
Részletesen lefektetik a fenti szervezetek tennivalóit. Nem adható például csípős, erősen fűszeres étel a 14 év alatti korcsoport részére, bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
A közétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít és azt az intézmény az étkezők – bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők - által is jól látható helyen kifüggeszti. A közétkeztető az étlapon feltünteti minden étkezés számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.