Nem megy a házi sütemény az oviban

Sok óvodába nem engedik be a házi készítésű süteményeket, tortákat, pedig törvény nem tiltja.

Családháló
2013. 10. 21. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tapasztalataink szerint egyre több oktatási, nevelési intézményből „tiltják ki” a házi süteményeket, noha törvény nem tiltja. Sok szülő arra panaszkodik, hogy nehezen vagy egyáltalán nem engedheti meg magának – például egy szülinapkor –, hogy a megszokott módon, a közösségben tortával ünnepelje gyermekét.

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságát, ahol egyértelművé tették, valóban nem tiltja törvény a házi sütemények bevitelét, hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy dönthet így bármely intézmény, hiszen ez utóbbi felel a gyerekek biztonságáért.

Tájékoztatásuk szerint az intézmények többségében az étkeztetést szervezetten, ellenőrizhető és nyomon követhető módon, nagyrészt élelmiszer-ipari vállalkozó igénybevételével oldják meg. Ebben a helyzetben „az élelmiszer‑higiéniáról” szóló 852/2004/EK rendelet (2004. április 29.) 1. cikk (1) bekezdésben előírt követelmény teljesül, miszerint „az élelmiszer-biztonság elsődleges felelősségét az élelmiszer-ipari vállalkozó viseli”.  E rendelet 1. cikke kimondja a HACCP elveken alapuló eljárások általános alkalmazási kötelezettségét is, amely szerint az oktatási-nevelési intézménynek a veszélyek mérlegelése alapján kell eldöntenie, hogy felelősséggel beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem.

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, a Nébih álláspontja szerint a gyermekek szülei nélkül nem dönthet arról, hogy a gyermekek azt elfogyaszthatják-e.

A szülői döntéshez persze tájékoztatni kell a szülőket mindazokról a kockázatokról, amelyek felmerülhetnek egy háztartási, ellenőrizetlen körülmények között készített élelmiszer kapcsán. A hivatal szakértője azt emelte ki, minden háztartásban más higiénés viszonyok vannak; nem minden háziasszony ismeri azokat az élelmiszer-biztonsági kockázatokat és megelőző eljárásokat, amiket a hivatásos cukrászoknak kötelező betartaniuk; a háztartási konyhák nem minden esetben alkalmasak a családi méreteket meghaladó mennyiségű élelmiszer biztonságos előállítására; valamint a legtöbb ételmérgezés a háztartásokra vezethető vissza.

Éppen ezért – összegezte – „a szervezett gyermekétkeztetés keretében házi, otthon készített sütemények fogyasztása nem támogatható, annak ellenőrizetlensége és követhetetlensége, valamint kockázatai miatt”.

„Helyileg és egyedileg azonban a szülők és az intézmény, felvállalva a felelősséget, dönthetnek álláspontunkkal ellentétesen is, amennyiben azt az intézmény vezetője mint felelős, a veszélyelemzéssel és a szülői hozzájárulásokkal dokumentálja.”

A közfogyasztásra előállított ételek jogszabályi előírások alapján, vállalkozói felelősséggel, önellenőrző és nyomon követési rendszerek működtetésével, fertőző betegségben nem szenvedő dolgozók által készülnek. Mindezek a biztosítékok – tekintet nélkül arra, hogy milyen ételtípusról van szó – nem garantáltak az ellenőrizetlen, különféle higiénés körülmények között, háztartásban előállított ételekre.

Mivel az oktatási-nevelési intézményekben főző- és/vagy tálalókonyhák működnek, fontos kiemelni – mondta a Nébih szakembere –, hogy az otthon készült, bizonytalan tisztaságú ételek (és csomagolóanyagaik is) szennyezési veszélyt jelenthetnek a közfogyasztásra, ellenőrzött körülmények között előállított élelmiszerekre, ha azokkal közös felületeken (munkaasztalok, tárolóberendezések) érintkeznek. Következésképpen a házi készítésű ételek, sütemények kezelését a szervezett étkeztetéstől el kell különíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.