Tapasztalataink szerint egyre több oktatási, nevelési intézményből „tiltják ki” a házi süteményeket, noha törvény nem tiltja. Sok szülő arra panaszkodik, hogy nehezen vagy egyáltalán nem engedheti meg magának – például egy szülinapkor –, hogy a megszokott módon, a közösségben tortával ünnepelje gyermekét.
Megkerestük az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságát, ahol egyértelművé tették, valóban nem tiltja törvény a házi sütemények bevitelét, hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy dönthet így bármely intézmény, hiszen ez utóbbi felel a gyerekek biztonságáért.
Tájékoztatásuk szerint az intézmények többségében az étkeztetést szervezetten, ellenőrizhető és nyomon követhető módon, nagyrészt élelmiszer-ipari vállalkozó igénybevételével oldják meg. Ebben a helyzetben „az élelmiszer‑higiéniáról” szóló 852/2004/EK rendelet (2004. április 29.) 1. cikk (1) bekezdésben előírt követelmény teljesül, miszerint „az élelmiszer-biztonság elsődleges felelősségét az élelmiszer-ipari vállalkozó viseli”. E rendelet 1. cikke kimondja a HACCP elveken alapuló eljárások általános alkalmazási kötelezettségét is, amely szerint az oktatási-nevelési intézménynek a veszélyek mérlegelése alapján kell eldöntenie, hogy felelősséggel beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem.
Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, a Nébih álláspontja szerint a gyermekek szülei nélkül nem dönthet arról, hogy a gyermekek azt elfogyaszthatják-e.
A szülői döntéshez persze tájékoztatni kell a szülőket mindazokról a kockázatokról, amelyek felmerülhetnek egy háztartási, ellenőrizetlen körülmények között készített élelmiszer kapcsán. A hivatal szakértője azt emelte ki, minden háztartásban más higiénés viszonyok vannak; nem minden háziasszony ismeri azokat az élelmiszer-biztonsági kockázatokat és megelőző eljárásokat, amiket a hivatásos cukrászoknak kötelező betartaniuk; a háztartási konyhák nem minden esetben alkalmasak a családi méreteket meghaladó mennyiségű élelmiszer biztonságos előállítására; valamint a legtöbb ételmérgezés a háztartásokra vezethető vissza.