4G hálózatot készül a Holdra telepíteni a Nokia

14,1 millió dollárt kapott meg a Nokia azért, hogy 4G-hálózatot építsen ki a Hold felszínén.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 19. 9:39
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA komoly összeget fizet a Nokiának azért, hogy az LTE-hálózatot építsen ki a Hold felszínén. A Holddal kapcsolatos tervezett missziói keretében úgy 370 millió amerikai dollárt költ el külső partnerekkel létrejött megállapodások keretében különféle projektekre a NASA. Ebből most 14,1 millió dollárt kapott meg a Nokia azért, hogy megvalósítsa az évek óta dédelgetett terveit, vagyis, hogy 4G-hálózatot építsen ki a Hold felszínén.

A szakemberek azt várják, hogy az új LTE-hálózat segítségével nagyobb távolságokban is működik majd a kommunikáció a Hold felszínén, illetve megbízhatóbb és gyorsabb lesz az új a jelenlegi rendszernél. 5G-ben állítólag azért nem gondolkodnak, mert a 4G-hez sokkal kisebb infrastruktúra is elég, nagyobb távolságokat fed le, és kellően gyors.

Nem mellesleg egy ilyen hálózat sokat segítene az űrhajók, a leszállóegységek, az űrhajósok és a roverek, sőt, a kiépítendő bázis közötti hatékonyabb kommunikációban. A Nokia elsőként a meglévő technológia elemzésével és annak feljavításával kezd, de sokan óvatosan kezelik az ígéreteket, mert már a 2019-es célokat sem tudta megvalósítani a vállalat, és egy, a projektben résztvevő partnere azóta csődbe is ment.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Teafilterrel keresik a levegőszivárgást a Nemzetközi Űrállomáson

Nem szűnt meg, csak csökkent a levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felfedezett repedésen át, és továbbra is csökken a nyomás az űrbázison. Nem szűnt meg, csak csökkent a levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felfedezett repedésen át, és továbbra is csökken a nyomás az űrbázison. Erről beszélt Anatolij Ivanisin orosz űrhajós a földi irányítóközpontnak tett pénteki jelentésében.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által is élőben közvetített tanácskozáson Ivanisin azt javasolta, hogy megbízhatóbb tömítéssel próbálkozzanak, talán olyannal, amely keményebb anyagból készült.

Az űrhajósok azt feltételezik, hogy egy repedésen át távozik a levegő a Nemzetközi Űrállomásról. A levegőszivárgás csekély, és nem jelent veszélyt az űrállomáson tartózkodókra, de lassan harmadik hónapja foglalkoztatja a fedélzetén tartózkodó űrhajósokat és a Földön nekik segítő szakembereket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.