Egy appnak hála kideríthető a pontos mobilnetes lefedettség

Összehasonlíthatóvá váltak a Speedtest mobilappal a szolgáltatók – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 04. 13:40
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párját ritkító funkciót kapott az internetkapcsolat sebességének mérésére kitalált Ookla Speedtest mobilapp, képes szolgáltatónként mutatni egy térképen a mobilnetes lefedettség mértékét. Az új funkció sejthetően a felhasználók által szolgáltatott adatokon alapul, így a Speedtestnek rendkívül életszagú adatai vannak arról, hogy hol és milyen mobilnet érhető el.

Az újdonság jelen pillanatban csak a mobiltechnológiák elérhetőségét jelzi: a fekete cellákról nincs adat, a vörösökben nincs térerő, a sárgákban csak 2G/3G adatkapcsolat van, a türkiz már 4G/LTE elérhetőségét jelzi, míg a kék 5G-s mobilnetre utal. A képernyő alján lévő szolgáltatónévre koppintva váltani lehet a mobilszolgáltatók között, így összehasonlítható a lefedettségük.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A térkép sajnos tipikus letöltési és feltöltési sebességeket nem képes mutatni, így nem használható annak a kiderítésére, hogy egy specifikus helyen melyik szolgáltató kínálja a leggyorsabb mobilnetet.

Ettől függetlenül az Ookla appjának új funkciója nagyon hasznos lehet például az utazások és üdülések megtervezésekor, vagy ha valaki félreeső helyen lévő ingatlant vásárolna, és kíváncsi a mobilnet puszta elérhetőségére.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Mit tegyünk, ha túl sok időt tölt a gyerek internetezéssel?

Lehet őket félteni, sőt kell is, de egyvalamit nem tehetünk: nem zárhatjuk ki az internetet a gyerekeink életéből, hiszen ma már a neten keresztül tanulnak, szórakoznak, tartják a kapcsolatot a barátaikkal. Ugyanakkor nem szeretnénk,ha a csemeténk folyton a neten lógna, internetezéssel töltetné a szabadidejét. Hogyan csökkentsük balhémentesen a képernyőidőt? – ehhez ad ötleteket Will Geddes brit kiberbiztonsági szakember a Szülők nagy mobilkönyvében.

Európában a tizenévesek mintegy harmada naponta több mint hat órát tölt internetezéssel, és 91 százalékuk – vagyis szinte mindannyian – úgy vélik, hogy ez teljesen rendben van.

A túlzásba vitt kütyüzés azonban számos testi-lelki tünetet eredményezhet – többek között nyaki és ízületi, illetve látás- és hallásproblémákat, figyelemhiányt, türelmetlenséget –, de ronthat a gyerek önbecsülésén, beleszólhat szociális kapcsolataink egészséges fejlődésébe is.

A mobilképernyők csilli-villi világa mágnesként vonzza a gyerkőcöket: a kutatások szerint ugyanis minden üzenet, komment, e-mail pittyenése röpke boldogságot, sőt izgalmat vált ki, ezért nyúlnak újra és újra a mobil után, további pozitív élményekre vágyva.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.