Folytatódhat a megarali a lítium piacán

Az elektromos autók gyártásának növekedése és a járványhelyzetet követő inflációs környezet további markáns áremelkedést hozhat a lítium piacán.

Forrás: VG.HU2021. 04. 07. 12:47
null
A kép illusztráció. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A glóbusz a lítium egyik legjelentősebb kitermelője, a chilei Albemarle Corp. tavaly már jó előre kiadta a figyelmeztetést, hogy rövidesen lítiumhiány léphet fel világszerte, ha a kitermelők értékesítésből származó nyeresége az elektromosautó-gyártás fellendülése közepette nem képes fedezni az emiatt szükségessé váló hatalmas termelésbővítések költségeit – olvasható a vg.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

A cég beszámolt a nyomott áron vásárló autógyártók és a lítiumtermelők közötti egyre feszítőbb ellentétről, az utóbbiak ugyanis már nem tudták tartósan alacsony árakon kielégíteni a növekvő keresletet. A piaci helyzetkép precíz volt, hiszen

bár a lítium-karbonát jegyzése – nem kis részben a járvány hatására – 2020 nyarán többéves mélypontra, tonnánként 29 800 dollárra zuhant, ezt követően gyorsan megkezdődött a felpattanás, és mára megtriplázódott az elektromos autók számára rendkívül fontos alkálifém ára.

A napokban hasonló hangot ütött meg a lítiumkitermelés globális piacvezetője, a 19 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációjú kínai Ganfeng Lithium is, amelynek vezetői úgy vélik,

a rali még korántsem ért véget, mivel a lítium iránti kereslet továbbra is markánsan meghaladja a kínálatot.

A Ganfeng véleményének az ad hitelt, hogy a világ vezető autógyártóit, például a BMW-t és a Teslát is a vevői között tarthatja számon. A hongkongi tőzsdén jegyzett cég árbevétele nagyot ugrott 2020-ban, és elérte a 156 millió amerikai dollárt.

Idén eddig a jó minőségű, akkumulátorba való lítium-karbonát 67, az elmúlt 12 hónapban pedig 224 százalékkal drágult.

A meredek áremelkedést – véli a Ganfeng – döntően a korábban tervbe vett dél-amerikai bányanyitások elhalasztása okozta.

A jövő év első felében azonban megkezdik a kitermelést a kínai cég argentínai – a Cauchari-Olaroz sóstavak környékén található – lítiumlelőhelyén is, amelynek éves kapacitása várhatóan 40 ezer tonna lesz, azaz harmadával emelkedhet a Ganfeng eddigi 120 ezer tonnás éves termelése.

Az ágazat előtt álló perspektívát ugyanakkor a Ganfeng távlati célja jelzi a leghívebben, amely a jelenlegit ötször meghaladó, évi 600 ezer tonnás kapacitás kialakításával számol.

Az említett két cég, valamint az iparág harmadik ásza, a Sociedad Química y Minera de Chile nyereséges működését az általános globális nyersanyagárrali is segíti. A vezető Wall Street-i elemzőházak, mint például a Pimco, a Goldman Sachs vagy a Point 72 a nyersanyagok széles körét érintő árupiaci boomját várják a következő években, amit a világszerte felerősödő reflációs trend hajthat. A vasérc és a réz jegyzése már többéves csúcson van, és a kőolaj ára is elrugaszkodott történelmi mélypontjáról. A bika piac első számú nyertesei pedig a kőolaj, a réz és a lítium lehetnek.

Az eredeti cikk elérhető a Világgazdaság oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.