időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Kvantumchipet kapott a dél-koreai gyártó új mobilja

Forrás: origo.hu
2021.04.14. 16:10
Kvantumchipet kapott a dél-koreai gyártó új mobilja

Ez a gyártó második efféle kriptográfiát használó készüléke – írja az Origó.

Újból a dél-koreai SK Telecom szolgáltatóval együttműködve a Samsung bemutatta a második kvantumtechnológiára épülő biztonsági chippel ellátott okostelefonját. A Galaxy Quantum 2 belsejében az ID Quantique nevű vállalat 2,5 mm2 területű lapkája is helyet kapott, amely LED-es fény és CMOS-érzékelő közreműködésével generál véletlenszerűen számokat.

A véletlenszerűen generált számok tényleges véletlenszerűsége, avagy entrópiája kulcsfontosságú a kriptográfiában: ha az előállításukért felelős hardver és szoftver kiszámítható módon viselkedik, vagy az általuk kiindulási alapként felhasznált jelek kiszámíthatóak, akkor találgatásos módszerrel fény deríthető a titkosítókulcsokra, dekódolhatóvá válhatnak a titkosított információk. A Samsung telefonjában ez garantáltan nem lesz probléma, a különleges chip olyan óriási véletlenszerűséggel dolgozik, hogy a kimenete semmiképp sem használható támadási felületként.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A chip előnyei az átlagos vásárlók számára meglehetősen elhanyagolhatóak, az Android gyári KeyStore programozási felületet használó appokat ez látja el véletlenszámokkal, így kétség sem férhet majd az általuk generált titkosító kulcsok és jelszavak biztonságához. Az SK Telecom szerint egyes saját szolgáltatásai mellett többek közt helyi bankok appjai is képesek közvetlen ebből szedni a véletlenszámokat a működésükhöz.

A Samsung Galaxy Quantum 2 feltűnőbb jellegű tulajdonságai közül kiemelhető a 6,7„-es és 1440×3200 pixeles kijelző, 64+12+5 MP-es hátlapi kamerarendszer, az 5G-kompatibilis Qualcomm Snapdragon 855+ rendszerlapka, a 6 GB RAM, továbbá a 128 GB háttértár. A telefon átváltva olyan 188 ezer forintos áron április 23-tól lesz kapható Dél-Koreában, az országon kívüli elérhetővé válása kétséges.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Hatalmas változást hozhat Magyarországon egy új mobiltelefon

A Realme neve lehet, hogy Magyarországon még nem ismerős sokak számára, azonban könnyen lehet, hogy mindez hamarosan megváltozik. Ez a márka egyike ugyanis a feltörekvő kínai cégeknek, és már több példát is láttunk arra, hogy ezek az új nevek hogyan tudnak villámgyorsan igen komoly piaci részesedésre szert tenni a mobiltelefon-piacon – írja az Origo.

A vállalat hivatalosan is megkezdte a termékei forgalmazását a közelmúltban Magyarországon is, és többek között eljutott az itthoni boltokba a Realme 7 névre hallgató termék is. E modell az úgynevezett középkategóriát erősíti, tehát a legdrágább és legnagyobb tudású csúcsmobiloktól éppúgy távol van, mint a belépő szintet képviselő, legolcsóbb készülékektől.

Tovább