időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Zsarolóvírus akadályozza a kocsik műszaki vizsgáját

Forrás: ORIGO.HU
2021.04.05. 21:47
Zsarolóvírus akadályozza a kocsik műszaki vizsgáját

Napok óta áll nyolc amerikai államban a járművek minősítése.

Március 30-án nem tisztázott típusú, ám a leírás alapján jó eséllyel zsarolóvírusos támadás érte az egyesült államokbeli Applus Technologiest, amely károsanyag-kibocsátási tesztelőplatformot szállít egyes államok közlekedési hatóságainak. A kérdéses államokban ezt kell használniuk a járművek műszaki vizsgáztatását végző szervizeknek, a tesztcsomag hardvert, szoftvert és online szolgáltatást tartalmaz – olvasható az Origo cikkében.

A kép illusztráció
Fotó: MTI/Vajda János

A malware-támadás miatt az Applus kénytelen volt lekapcsolni a csomagjához tartozó online szolgáltatást, ami nélkül viszont nem működik a rendszer, így Connecticut, Georgia, Idaho, Illinois, Massachusetts, Utah és Wisconsin államokban múlt hét kedd óta nem lehet befejezni a járművek műszaki vizsgáztatását.

Az Applus nem tudja, hogy mikorra sikerül helyreállítani a webszolgáltatásának működését, az érintett államok közlekedési hatóságai szerint jó eséllyel csak valamikor húsvét után térhet vissza minden a megszokott kerékvágásba. Addig is megkérték a rendőrségeket, hogy tekintsenek el a hiányzó minősítések miatti bírságolástól, amennyiben a papírokon lévő dátumok alapján nyilvánvaló, hogy emiatt hiányzik a járművek kibocsátási tesztje.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.