Üzleti csodalaptop közel egymillióért

A Lenovo felügyelete alá tartozó ThinkPad család neve mindig is egyet jelentett az üzleti laptopokkal.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 02. 9:41
null
Ízig-vérig üzleti laptop. Forrás: ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IBM által útjára indított és ma a Lenovo felügyelete alá tartozó ThinkPad család neve mindig is egyet jelentett az üzleti laptopokkal. A laptopok hőskorában ezek a modellek mutatták meg, hogy milyen az, ha egy mobil számítógépet munkára szánnak, és ebből fakadóan e márka máig kultikus tiszteletnek örvend. A világ mindig odafigyel rá, ha felbukkan egy új készülék, már csak azért is, mert az anyacég törekszik arra, hogy érdekes újdonságokat pakoljon termékeibe – olvasható az Origo cikkében.

Az X1 Nano az egyik legfrissebb ThinkPad-„gyermek”, amely egyből megdobogtatja a szívet, ahogy az ember a kezébe veszi. Az évtizedek óta bevált, mindenféle csicsától mentes, letisztult, éjfekete készülékház kellemes tapintású.

Gyakorlatilag akkora, mint egy füzet, és pillekönnyű, szóval tényleg egy kényelmesen hordozható, ultramobil eszközt tettek le az asztalra a mérnökök. Akár egy kisebb táskába is gond nélkül befér, viszont az is tény, hogy a csatlakozókínálat terén van hiányérzetünk.

Ízig-vérig üzleti laptop. Remek billentyűzetet kapott
Fotó: ORIGO

A két darab USB-C Thunderbolt-port mellett egy 3,5 mm-es kombinált (mikrofon/fejhallgató) audio port van rajta, és ennyi (ez egyébként pontosan annyi, amint amennyi a feleennyibe kerülő Apple Macbook Air oldalán található). Se HDMI, se hagyományos USB, se kártyaolvasó nincs rajta. Őszinték leszünk, ezt egy picit túlzásnak érezzük, még akkor is, ha különféle adapterekkel orvosolható az esetleges csatlakozási probléma.

A billentyűzetre sem lehet semmilyen panasz: ez a szokásoknak megfelelően hibátlan kialakítású, és a megfelelő nyomásút, valamint ellenállás miatt a gépelés hosszú órákon át kényelmes. Az egér szerepét betöltő tapipad is jól sikerült, stabil, kellően érzékeny, nem csúszik, érintése kellemes, és a gombokat sem spórolták le róla. Akinek volt már dolga rosszul működő tapipaddal, az tudja ezt igazán értékelni. Nem hiányzik a masináról a ThinkPad gépek sajátossága, a TrackPoint sem, azaz a kis piros bigyó a gombok között, amely tulajdonképpen egy mini joystick, amelynek segítségével a kurzor mozgatható a képernyőn. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a modell érintésérzékeny kijelzőt kapott, amely a munkát nagyban elősegítheti, és vannak olyan alkalmazások, amelyek használatát jelentősen leegyszerűsíti.

50 Wh-s telep került a gépbe, ami ebben a kategóriában korrektnek, de nem különösebben túlzónak számít. Persze érthető valahol a dolog, mert a hellyel takarékoskodni kellett, és egyszerűen nem tudtak nagyobb kapacitású telepet a vékony, kompakt készülékházba szuszakolni.

A teljes teszt ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.