A kínai marsjáró teljesítette tervezett feladatait

A robotjármű 90 marsi napon – nagyjából 92 földi napon – át dolgozott a vörös bolygó felszínén.

Forrás: MTI2021. 08. 18. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai Csu-zsung marsjáró a terveknek megfelelően teljesítette felderítési feladatait a Mars felszínén – közölte kedden a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA). Augusztus 15-ével bezárólag a robotjármű 90 marsi napon – nagyjából 92 földi napon – át dolgozott a vörös bolygón, ez idő alatt az összes tudományos eszköze működésbe lépett.
 

A CNSA szerint a rover tovább halad a bolygó Utopia Planitia nevű síkságának déli részén, és újabb feladatokat fog végrehajtani.
 

A Tienven–1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást.
 

A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven–1-ről irányítják.
 

A Mars légkörének és talajának vizsgálata mellett a rover képeket is készít, és feltérképezi a síkság környékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.