Még menőbb lett a hajtogatható csúcstelefon

A piaci szereplők egy része állandóan keresi, kutatja az újdonságokat, amivel a többiek fölé lehet nőni. Többen is komoly fantáziát láttak a hajtogatható kijelzőjű telefonokban, de a technológiai kihívások a legtöbb versenyzőt elrettentették. Akadtak azonban páran, akik belevágtak, köztük a Samsung, sőt mostanra már világosan látszik, hogy a dél-koreai cég lát a legnagyobb fantáziát az ilyen termékekben.

Forrás: Origo.hu2021. 08. 21. 9:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt tökéletesen bizonyítja, hogy idén nyáron két újabb ilyen masinával bővítették e készülékeik kínálatát a kisebb, kecsesebb Galaxy Z Flip3 és a nagyobb, monumentálisabb Galaxy Z Fold3 személyében, amely tényleg a jelenlegi mobiltelefónia egyik királyának tűnik – olvasható az Origó.hu cikkében.

Menő külső

A koncepció maradt a régi, tehát adott egy nagyjából hagyományosnak tűnő okostelefon, amely viszont széthajtogatható, mint a füzet. Mindezt úgy, hogy nem két külön képernyővel dolgozik, hanem egyetlen megjelenítővel, amelynek a megalkotása jelenti a nagy kihívást. Értelemszerűen ez egyben azt is jelenti, hogy a telefonon található még egy kisebb kijelző is, ami akkor használható, ha a készülék össze van hajtva. Ez a megoldás elképesztően figyelemfelkeltő, és jelenleg a világ egyik legdizájnosabb, legmenőbb készülékévé teszi a Z Fold3-at. Erre biztos mindenki felkapja a fejét, ahogy az ember szétnyitja a mobilját, az odavonzza a tekinteteket.

Ennek az évnek az egyik nagy újítása, hogy a készülék minden korábbi elődjénél jobban bírja a strapát. A készülékház erős fémből készült, a kijelzőt a legjobbnak számító Gorilla Glass Victus üveg óvja. Ennek köszönhetően ellenáll a víznek, túléli, ha leesik, és a karcolásoktól sem kell tartani. Azért mindenesetre nem árt neki azonnal venni egy tokot, mert mégiscsak egy vagyonokba kerülő készülékről van szó. Sajnos a fejhallgató-csatlakozót lehagyták róla, igazodva a mai szomorú trendhez.

A termék összecsukva 15,8 centiméter hosszú, 6,7 centiméter széles és mindössze másfél centiméter vastag, szóval abszolút mobilis.

Kinyitva több helyet foglal, hiszen a szélessége a duplájára nő, emiatt ilyenkor már zsebre vágni sem lehet. 

Miért jó

A széthajtható kialakítás révén 7,6 hüvelykre növekedő képernyőméret természetesen számos előnyt kínál. Ilyenkor gyakorlatilag olyan, mintha egy kisebb tabletet tartanánk a kezünkben. Ez pedig nagyon hasznos lehet videók, filmek megtekintésénél, térkép használatnál, városnézésnél vagy szimplán csak internetes oldalak böngészésekor. Ráadásul a multitasking remekül működik, azaz egy időben futtatható több alkalmazás vagy szolgáltatás. Tehát például lehet olyat, hogy a képernyő egyik oldalán egy térképet nézünk, a másikon pedig olvassuk a leírást az adott környékről.

A két kijelző Dynaminc Amoled technológiára épül, tökéletes feketével, végtelen kontraszttal, ragyogó, természetes tónusokkal. A fényerő kellően nagy, eléri az 1200 nitet, így nappal is jól láthatóak, és a HDR anyagok megjelenítése is megoldott. A mozgásmegjelenítés a 120 Hz-es képfrissítési rátának köszönhetően hibátlan, folyamatos, akadozásmentes. A hátlapi képernyő 6,2 hüvelykes, de az átlagnál lényegesen keskenyebb, felbontása pedig 832 x 2268 képpont. A nagy, széthajtható képrnyő 7,6 inches, és 1768 x 2208 pixel megjelenítését szavatolja, tehát a részletességre sem lehet panasz. 

Bitang erő

Szerencsére a cég nem pusztán a külsőre, hanem a belsőre is odafigyelt. Igen komoly vas került ugyanis a Galaxy Fold3 készülékbe.

A qualcomm 888 processzor és az adreno 66 grafikus chip jelenleg a csúcsot képviseli, a  12 gb ram pedig tiszteletet parancsoló.

Ennek köszönhetően ez az egyike a jelenlegi legerősebb okostelefonoknak a világon, amiből fakadóan mindenre jó, amire manapság ilyen készüléket használni szoktak. Az alkalmazások futtatása, a netezés, csevegés, videókommunikáció villámgyors, döccenésmentes, és a stabilitásra sem lehet panasz. Az Android 11-re épülő Samsung One UI felhasználói felület remek, tud magyarul, és tele van egy csomó hasznos előre telepített extrával.

Azt fontos megjegyezni, hogy a termék támogatja a legújabb mobilkommunikációs szabványt, nagyon helyesen, az 5G ugyanis számos előnyt kínál, amitől gyorsabb lesz az online tartalmak elérése, és energiahatékényabb lesz a működés.

Képalkotás

Három darab 12 megapixeles kamera került a hátuljára, amelyek mindegyike hasznos, és tényleg sokoldalúvá teszi a képalkotást. A főkamera éjjel-nappal remek minőségű fotók összehozására képes.

Bizonyítvány

Az új Fold egyértelműen előrelépést jelent minden téren az elődeihez képest, de tény, hogy nem akkora forradalmi újítás. Inkább azt mondanánk, hogy tovább políroztak a részleteken, aminek köszönhetően egy még jobb, felhasználóbarátabb termék született. A teljesítménye hozza a mai topkészülékek szintjét, a kijelzője remek, és úgy általában nincs gyenge pontja a készüléknek.

(A borítókép illusztráció Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.