időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance

Jakab Alexandra
Forrás: MTI
2021.08.09. 08:40 2021.09.13. 08:22
Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance

Nem tudott kőzetmintát venni és a gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró, amely pénteken fúrta meg először a vörös bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön – derült ki a Földre küldött adatokból.

A Mars-misszió tudóscsoportja az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítse a sikertelenség okát. A Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.
 

A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kárter feltárásán dolgozik. Itt kezdte meg kőzet és regolit gyűjtését, ujjnyi nagyságú minta nyerését a marsjáró.
 

– Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek – közölte Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.
 

– A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne – mondta Ken Farley, a projekt tudósa. – Lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is lehet, hogy a kőzet porrá zúzódott – tette hozzá.
 

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.
 

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.
 

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.
 

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.