Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance

Nem tudott kőzetmintát venni és a gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró, amely pénteken fúrta meg először a vörös bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön – derült ki a Földre küldött adatokból.

Jakab Alexandra
Forrás: MTI2021. 08. 09. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mars-misszió tudóscsoportja az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítse a sikertelenség okát. A Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.
 

A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kárter feltárásán dolgozik. Itt kezdte meg kőzet és regolit gyűjtését, ujjnyi nagyságú minta nyerését a marsjáró.
 

– Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek – közölte Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.
 

– A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne – mondta Ken Farley, a projekt tudósa. – Lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is lehet, hogy a kőzet porrá zúzódott – tette hozzá.
 

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.
 

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.
 

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.
 

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.