Kötelezővé válhat a kütyükön az USB-C használata

Formálisan is bemutatta az egyik régóta érő fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szabályozását az Európai Bizottság, a szervezet minden okostelefonon, táblagépen, kamerán, fejhallgatón, hordozható hangszórón, továbbá hordozható játékkonzolon kötelezővé kívánja tenni az USB Type-C töltőport használatát - olvasható az Origó oldalán.

Forrás: Origo.hu2021. 09. 24. 10:46
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emellett megtiltaná a gyártóknak, hogy töltőket csomagoljanak a termékeik dobozába, azokat a fogyasztók kizárólag igény esetén, külön tételként vehetnék meg – derül ki az Origo.hu cikkéből.

Az indoklás szerint az egységes és szabványos töltőport használata drámai mértékben csökkenthetné az elektronikai hulladék mennyiségét. A fogyasztóknak nincs szükségük még több a fiókjaikban porosodó töltőre, a szabályozás által biztosított átfogó kompatibilitásnak köszönhetően a jövőben nyugodtan használhatnák a birtokukban lévőket, ami gazdaságos és kényelmes volna számukra.

Az elképzelés egyetlen ellenzője a saját Lightning portját erőltető Apple, állítása szerint az USB-C használatára való rákényszerítése gátját fogja állni az innovációinak. A cég nem volt hajlandó tisztázni, hogy egész pontosan mit ért ez alatt, azonban erős a gyanú, hogy a bevételét félti. A Lightning portos eszközeihez (ilyen például az iPhone és az iPad) hivatalosan kompatibilis kábeleket és kiegészítőket gyártó cégeknek nem csak licencdíjat kell fizetniük az Apple-nek, de be kell ágyazniuk a termékeikbe egy biztonsági chipet is, különben az iEszközök reklamálni kezdenek, hogy talán nem kompatibilisek a hozzájuk csatlakoztatott holmik.

Az USB-C bevezetésével az Apple búcsút mondhatna a chipezésnek.

A szabályozási javaslatot a következő lépésekben meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak, az utóbbi megtörténte esetén a gyártók 24 hónap türelmi időt kapnak a megfelelőség elérésére.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.