Súlyosbítja a tinik mentális problémáit az Instagram

A tinik ugyan szeretnék kevesebbet böngészni a Instagramot, ám ehhez nincs meg az önuralmuk.

Forrás: origo.hu2021. 09. 16. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú évek óta nem titok, hogy a közösségi média túlzott használata, továbbá a rajta látott tartalmak nem realisztikus kezelése súlyos károkat képes okozni a felhasználóknak, főleg a tinik esetében lehet jelentős a mentális pusztítás. A The Wall Street Journal közbenjárásával most valaki kiszivárogtatta a Facebook több alapos belső kutatását is, amelyek alapján a vállalat nagyon is jól tudja, hogy az Instagramnak milyen negatív hatásai vannak a tizenévesekre, különösképp a tini lányokra.

Az egyik kutatás szerint a TikTokkal és a Snapchattel összehasonlítva az Instagram sokkal nagyobb mértékben ösztönzi a felhasználókat arra, hogy másokhoz hasonlítgassák magukat az értékek, a szépség, vagy éppen a sikeresség tekintetében. Ennek oka, hogy az Instagramon sokkal nagyobb az életstílussal és testképpel kapcsolatos tartalmak aránya. A dokumentum szerint a saját bevallásuk szerint testképzavarban szenvedő tini lányok harmadánál az Instagram hozzájárul a mentális problémájuk súlyosbodásához.

További érdekes megállapítás, hogy a magukat csúnyának tartó amerikai és brit tinédzser felhasználók negyven százaléka azután jutott erre a véleményre, hogy használni kezdték az Instagramot. Olyanok is vannak köztük, akikben már felmerült az öngyilkosság gondolata, közülük a brit megkérdezettek 13 százaléka, míg az amerikaiak hat százaléka szerint a gondolatok eredete az Instagramra követhető vissza.

A Facebook saját kutatása szerint általános jelenség, hogy a tinik ugyan szeretnék kevesebbet böngészni a Instagramot, ám ehhez nincs meg az önuralmuk. Korcsoporttól függetlenül általános vélemény, hogy az Instagramot okolják a megnövekedett szorongásuk és depressziójuk miatt.

A teljes cikket IDE kattintva olvasható!

A borítókép illusztráció

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.