Rekorderős támadást vert vissza az egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cég

Gigantikus méretű botnettel indítottak túlterheléses támadást egy európai ügyfele ellen – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 13. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszámolója szerint a Microsoft idén augusztus végén sikeresen elhárította a világ eddigi legerősebb túlterheléses támadását, az incidens során az Azure felhőszolgáltatását használó egyik európai ügyfelének a rendszerét próbálták megbénítani. A célpont kilétét nem árulta el a vállalat, továbbá a támadó félről sem osztott meg túl sok információt.

A Microsoft szerint a DDoS-támadás három hullámban történt, az első és rekorddöntő tízperces menetben a támadásra használt botnet által lefoglalt sávszélesség meghaladta a 2,4 terabit/s-ot, avagy a másodpercenkénti 300 gigabájtot. A második menet csak 0,55 Tbps, míg a harmadik menet 1,7 Tbps sávszélességet emésztett fel a csúcspontján, a vállalat rendszerei végig állták a sarat.

A támadó fél természetesen egy botnetet használt, ezek tipikusan és javarészt szoftveres sebezhetőségeken keresztül feltört hálózati eszközökből állnak, vezérlőszerverről kiküldött utasításokkal lehet a célpontok lekérésekkel való elárasztására rábírni a kütyüket. A mostani túlterheléses akcióban hetvenezer meghackelt eszköz vett részt, amelyek javarészt az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Malajziában, Tajvanon, továbbá Vietnamban találhatók.

A korábbi csúcstartó túlterheléses támadás 2,3 Tbps sávszélességű volt, ez tavaly kapta oldalba az Amazon web servicest.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.