Cégek ezreit sodorta veszélybe a Microsoft

Multicégek szigorúan őrzött titkait is kilophatták volna tőle a hackerek.

Forrás: ORIGO.HU2021. 08. 29. 14:44
GATES, Bill
Bill Gates, a Microsoft amerikai szoftvergyártó cég alapító elnöke a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának nyitónapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezetõ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetõbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövõre vonatkozó legfontosabb feladatokat. Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Multicégek szigorúan őrzött titkait is kilophatták volna tőle a hackerek - olvasható az Origo cikkében.

Minden idők egyik legsúlyosabb felhőszolgáltatásos sebezhetőségét vallotta be a Microsoft, az Azure Cosmos DB adatbázis-szolgáltatásának egyik komponensében megbújt hibát kihasználva a hackerek 3300 ügyfél összes tárolt adatához hozzáférhettek volna, beleértve olyan cégeket, mint a Bentley, a Coca Cola, a Citrix, az ExxonMobil, és a Symantec.

A sérülékenység a 2019-ben elérhetővé vált Jupyter Notebook adatvizualizációs eszközben lapult, a komponenst idén februárban aktiválta alapértelmezetten az összes Cosmos DB adatbázisban a Microsoft. Ettől függetlenül a sebezhetőséggel az olyan ügyfelek adatbázisaihoz is hozzáférhettek volna a támadók, akik soha nem aktiválták a Jupyter Notebookot, továbbá letiltották az idei automatikus bekapcsolását.

A Microsoft szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Wiz biztonsági cég által két hete jelentett hibát valaha kihasználták volna rosszindulatú támadók, a bejelentését követően 48 órán belül megszüntette a biztonsági rést. Ettől függetlenül jobb félni, mint megijedni alapon azt javasolja az ügyfeleknek, hogy inkább cseréljék le a Cosmos DB adatbázisaik elsődleges kulcsait.

Borítókép forrása: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.