Rémisztően gyengék az otthoni routerek jelszavai

Hetven százalékuk jelszavát sikerült kitalálni egy kísérlet során – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 28. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartásokban használt vezeték nélküli routerek biztonsági szempontból köztudottan nem állnak a helyzet magaslatán, amivel gyakran semmit sem tudnak kezdeni a gazdáik. Viszont a biztonságuk fokozása érdekében egy dolgot mindenképp megtehetnek, ez pedig az egyedi és erős hálózati jelszó beállítása, ez szinte garantáltan meg fogja akadályozni az illetéktelen fellépési kísérleteket.

Az izraeli CyberArk biztonsági cég egyik kutatója nemrég végzett egy nagyon érdekes kísérletet az ügy kapcsán, Tel Avivban autókázva különleges hardverrel és szoftverrel hálózati mintákat gyűjtött a hatóságurán belülre került hálózatokról. Összesen 5000 hálózatot azonosított, majd teljesen automatizáltan, találgatásos módszerrel 70 százalékuk jelszavára sikerült fény derítenie, átlagosan 9 percre volt szüksége egy-egy jelszó visszafejtéséhez.

Ido Hoorvitch beszámolója szerint 2200 esetben a tulajdonosuk telefonszáma volt a hálózati jelszó; mint kiderült, ez egy rendkívül elterjedt, biztonsági szempontból borzalmas szokás az izraeliek körében. A további 1359 jelszavat szótáralapú próbálgatással sikerült kitalálnia a kutatónak.

A „wifilopás" megakadályozása minden routertulaj számára kritikus fontosságú, hiszen ha valakinek sikerül fellépnie a hálózatra, akkor illegális tevékenységekre használhatja az internetkapcsolatot.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.