Routerek milliói felett próbálják átvenni az irányítást

A routerek tipikusan alacsony szoftveres biztonsági foka a többségnek feltehetően már nem újdonság.

Jakab Alexandra
Forrás: origo.hu2021. 08. 10. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A routerek tipikusan alacsony szoftveres biztonsági foka a többségnek feltehetően már nem újdonság, a probléma egyes esetekben a gyártók elégtelen biztonsági praktikáiból, más esetekben pedig a készülékek biztonsági frissítéseinek elmaradásából fakad, de gyakran mindkettő igaz. Ennek természetesen következményei lehetnek, a Juniper Threat Labs a napokban egy olyan aktív támadókampányt detektált, amelyben a Mirai botnet üzemeltetői világszerte routerek milliói felett próbálják átvenni az irányítást.

 

A kihasznált sebezhetőség legalább húsz márka routereit érinti, a közös pont bennük, hogy mind a tajvani Arcadyan nevű gyártó alapszoftverét használják, ebben bújik meg a CVE–2021-20090 jelzést kapott sérülékenység.

 

Az automatizáltan zajló támadás során a hackerek teljesen átveszik az irányítást a routerek felett, telepítik azokra a Mirai botnet kliensoldali szoftverét, amely aztán parancsokra várva periodikusan felcsatlakozik a vezérlőszerverhez. A feltört eszközöket például túlterheléses támadásokban való részvételre tudják használni a támadók.

 

Jelenleg nincs teljes lista az érintett routerekről, de a sebezhetőséget felfedezett Tenable biztonsági cégnek harminchét terméken sikerült megerősítenie a hiba kihasználhatóságát. A routerek tulajdonosai annyit tehetnek, hogy ellenőrizhetik a szoftver verzióját, majd frissíthetik azt a legújabb kiadásra, már ha van elérhető frissítés. A művelet jobb esetben elvégezhető a router böngészős kezelőfelületén, rosszabb esetben a hálózati eszköz támogatási oldaláról kell letölteni a legújabb rendszerszoftvert, majd az instrukcióknak megfelelően telepíteni azt.

 

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.