A Gyűrűk Ura rendezőzsenije eladja vizuális effektusokkal foglalkozó cégét

Az Oscar-díjas Peter Jackson új-zélandi cégét a videojáték-szoftvereket készítő Unity veszi meg.

Forrás: MTI2021. 11. 10. 13:37
JACKSON, Peter
London, 2019. februr 11. Peter Jackson j-zlandi filmrendez a Brit Film- s Televzis Mvszeti Akadmia (BAFTA) djkioszt nnepsgn a londoni Royal Albert Hallban 2019. februr 10-n. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Weta Digital Jackson A Gyűrűk Ura-trilógiájához és James Cameron Avatarjához is készített vizuális effektusokat. Az új-zélandi cégtől 1,6 milliárd dollárért (500 milliárd forintért) válik meg Jackson – számolt be róla a BBC News. A Weta Digitalt megvásárló Unity technológiájával működik a Pokémon Go és a Call of Duty: Mobile is.

A két vállalat szerint az eladással "demokratizálják" a Weta különleges effektusait. Jackson közleményében ezt úgy magyarázta, hogy a Unity és a Weta Digital egyesülése révén "bármely művész, bármely iparágból, képes lehet felhasználni ezeket a rendkívül kreatív és erőteljes eszközöket".

A megállapodás értelmében a vállalatot feldarabolják, és technológiai eszközeit Weta Digital néven adják el a Unitynek. A vizuális effektusokkal foglalkozó üzletág WetaFX néven különálló cégként marad meg, amely várhatóan a Unity egyik legnagyobb ügyfele lesz.

A Weta a BBC-nek elmondta, hogy Jackson a cég digitális művészeivel együtt "Új-Zélandon marad, és továbbra is ott készít filmeket". A BBC által megszólaltatott sydney-i filmkritikus, James Fletcher úgy vélte, hogy az üzlet előnyös lesz az alkotók, filmesek számára szerte a világon, hiszen a megállapodás révén elérhetővé válik ez a technológia.

Borítókép: Peter Jackson új-zélandi filmrendező a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Albert Hallban 2019. február 10-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.