Kibertámadás érte a népszerű áruházláncot - digitália

Betörtek a levelezőszervereire, kártevős linkeket küldözgetnek a dolgozóknak – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 30. 15:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos incidens van folyamatban az IKEA háza táján, állítólag biztonsági frissítések telepítésének elmulasztása miatt egy bűnözői csoport képes volt belépni a vállalat egyes Microsoft Exchange levelezőszervereibe, majd az alkalmazottak között zajló levélváltásokba beleszállva kártevők letöltési linkjeit küldözgetik a dolgozóknak.

Az IKEA belső tájékoztatása szerint a vállalat számos részlege mellett egyes beszállítók és egyéb partnerek is érintettek, azoknál ugyanilyen támadások történtek vagy vannak folyamatban. A manipulációt különösen nehéznek bizonyul automatikusan detektálni, hiszen a dolgozók valódi postafiókjairól mennek ki a rosszindulatú levelek, a vállalat egy külön dokumentumban vázolta a felismerésük módjait.

A jelenleg hírek szerint a támadók a Qbot és az Emotet trójai kártevőket próbálják telepíttetni a dolgozókkal, a végső célt nagy valószínűséggel egy zsarolóvírus vállalatra való ráeresztése jelenti.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.