időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Milliárdokat mosnak tisztára a népszerű streaming szolgáltatón keresztül

Forrás: ORIGO
2021.11.05. 14:35 2021.11.05. 17:40
Milliárdokat mosnak tisztára a népszerű streaming szolgáltatón keresztül

Többféle módszer is létezik a lopott bankkártyaadatokkal visszaélőknek az eltulajdonított pénz tisztára mosására. Az egyik elterjedt trükk, hogy a bűnözők digitális Amazon-ajándékkártyákat vásárolnak a lopott fizetési adatokkal, aktiválják azokat az amazonos felhasználói fiókjaikban, az ilyen módon a belső egyenlegeikre került pénzből pedig tárgyakat vesznek. Persze nem a saját címeikre rendelik a holmikat, hanem fizetségért dolgozó bűnsegédeknél landolnak, akik apróhirdetéses portálokon továbbértékesítik azokat – olvasható az Origó cikkében.

A Twitch gigantikus adatszivárgásának köszönhetően most jókora csalásra derült fény, a hírek szerint az elmúlt két év során török bűnözők a szolgáltatáson keresztül olyan 9,8 millió dollárt, bő hárommilliárd forintot moshattak tisztára. Úgy működik a rendszer, hogy lopott kártyaadatokkal a Twitchen belüli borravaló adására használható bits fizetőeszközt vásárolnak, majd húsz százalék  jutalékért cserébe velük együttműködni hajlandó streamereknek adományozzák a pénzt.

Végül a streamerek készpénzben átadják a maradék 80%-ot a csalóknak, miután a Twitch átutalta a bankszámláikra a borravalót.

A források szerint a pénzmosás ezen formája nem csak Törökországban van jelen, globális jelenségről beszélünk. Az Amazon tulajdonában lévő szolgáltatás azt állítja, hogy folyamatosan próbálja szűrni a csalásokat, csak szeptemberben 150 török felhasználót függesztett fel a monetizációs eszközeivel való visszaélés miatt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.