Túlterhelik a kazah áramhálózatot a kriptobányászok + videó

Már országszerte áramszüneteket okoznak a nagyüzemi előállítók – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 29. 12:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gigantikus energiaigénye miatt idén a kínai kormány lecsapott a kriptovaluták bányászatára, ennek megfelelően a nagyüzemben BitCoinhoz vagy Ethereumhoz hasonló termékeket előállítók kénytelenek voltak máshova áttenni a telephelyeiket. Az olcsó áram miatt Kazahsztán bizonyult az egyik legvonzóbb választásnak, azonban a Financial Times cikke szerint az ország nem volt felkészülve az érkezésükre.

Kazahsztán áramfogyasztása éves szinten tipikusan 1-2 százalékkal emelkedik, ám a kriptobányászok miatt idén 8% emelkedésről számolt be a hálózatot üzemeltető állami cég, a hírek szerint közvetlen és közvetett módon 88 ezer bányászatot végző számítógép felel azért a helyzetért. A bányászok áramigénye miatt a múlt hónapban három kulcsfontosságú szénerőmű is a vészleállás szélére került, mostanra pedig gyakorivá váltak az áramszünetek, különösen Kazahsztán gyengébb infrastruktúrájú, déli részében.

Ráadásul pont a tél kezdetén ütött be a krach, így november közepére a kazah illetékesek kénytelenek voltak nyélbe ütni egy üzletet, az Inter RAO vállalaton keresztül orosz áramot importálnak majd, nehogy a következő hónapokban súlyos áramkimaradásokkal nézzen szembe az ország.

Januártól a Kazahsztánban legálisan működő kriptobányászoknak olyan 0,75 forintnyi felárat kell majd fizetniük kilowattóránként, hogy fenntarthatóbbá váljon a helyzet.

A rendszeres energiaellátási problémák miatt a bányászok egy része már meg is kezdte a búcsúzást az ország déli részétől, a Xive nevű bányászcég alapítója például a napokban tweetelte, hogy az utolsó gépek is felkerültek a teherautóra, az áramgondok miatt nincs értelme erőltetni a helyi bányászatot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a bányászok következőre az Egyesült Államokat kívánják célba venni, azon belül is Texas tűnik az egyik legjobb választásnak az alacsony áramárak és a laza szabályozási környezet miatt. Ez felettébb aggasztó, miután idén télen szokatlanul erős fagyok is képesek voltak két vállra fektetni az állam áramhálózatát, ezzel többek közt a helyi chipgyártást is megbénítva.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.