Nem ússzák meg a többletköltségeket a mobilappok fejlesztői

Két népszerű cég is jutalékot kérne a fizetési rendszereiken kívüli mobilappos értékesítésekből – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 05. 8:54
Cook, Tim
Cupertino, 2020. június 22. Az Apple által közreadott képen Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az amerikai számítástechnikai cég fejlesztõi világkonferenciáján a kaliforniai Cupertinóban 2020. június 22-én. Az évenkénti konferenciát a koronavírus-járvány miatt halasztották mostanáig, és ugyanezen okból csak virtuálisan, videoláncon keresztül rendezték meg. MTI/EPA/Apple Inc./Brooks Kraft Fotó: Brooks Kraft
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elméleti síkon 2021. december 9-től kezdődően az Apple nem kényszerítheti tovább a mobilappok és a mobiljátékok fejlesztőit arra, hogy az általa nyújtott fizetési rendszert használják az App Store-ból kínált termékeiken belüli vásárlásokhoz és előfizetésekhez, helyette átirányíthatják az ügyfeleket rivális fizetési megoldások felületeire. 

Ebben az lenne a ráció, hogy piaci verseny alakulna ki a fizetési szolgáltatások között, így a fejlesztőknek nem kellene 15–30% jutalékot adniuk vásárlás árából az Apple-nek, több pénz maradna a zsebükben, ami segíthetné az innovációt.

Az Apple most előállt a kellemetlen helyzetre kitalált ütőkártyájával: akkor is jutalék kifizetésére kötelezné a fejlesztőket, ha nem az általa nyújtott fizetési rendszeren keresztül mennek végbe az eladásaik – írja az Origó.

A fejlesztőknek tájékoztatniuk kellene az Apple-t a fizetési rendszerén kívüli releváns bevételükről, majd el kellene utalniuk a vállalat által meghatározott százalékot belőle.

A jövőben az Apple nem a más fizetési szolgáltatások használatának teljes tiltásával kívánja korlátozni a piaci versenyt, hanem helyette olyan százalékot kérne a fejlesztőktől a saját rendszerén kívüli vásárlások után, ami értelmetlenné tenné az alternatívák használatát.

Az Apple nincs egyedül a versenyügyi perben meghozott döntés esszenciájának sárba tiprásával: vele teljes egyetértésben a Google is ugyanezt a rendszert vezetné be a Play Áruházba feltöltött mobilappok és mobiljátékok in-app vásárlásai esetében, 

konkrétan 11 százalékot kérne a fejlesztőktől az alternatív fizetési rendszereken keresztül szerzett bevételükből.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Az Apple által közreadott képen Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az amerikai számítástechnikai cég fejlesztői világkonferenciáján a kaliforniai Cupertinóban 2020. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Apple Inc./Brooks Kraft)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.