Csaknem minden második tavaly eladott készülék 5G-s mobil

A koronavírus-járvány által okozott 2020-as visszaesést követően tavaly fantasztikus évet zárt a mobilipar.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 27. 9:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány által okozott 2020-as visszaesést követően tavaly fantasztikus évet zárt a mobilipar, derült ki a Counterpoint Research adataiból. A piackutató cég szerint 2021-ben abszolút rekordot döntve 448 milliárd dollár árbevételt értek el a mobilgyártók, ezzel drámaian megdöntve a 2018-ban beállított 410 milliárd dolláros csúcsot – olvasható az origo.hu cikkében.

A helyzet ráadásul nagyrészt az Apple számlájára írható, az elmúlt években tapasztalt 145-156 milliárd dollár helyett 196 milliárd dollárt bevételt ért el, az iparág teljes bevételének 44 százaléka a Tim Cook által vezetett cégnél landolt.

A kutatás másik nagy meglepetése, hogy a tavaly eladott okostelefonok immáron 40 százaléka támogatta az 5G-s mobilhálózatokat, ami a 2020-as évhez képest 18% pluszt jelent. A jelenség 12 százalékkal 322 dollárra tornászta fel az okostelefonok átlagos eladási árait, az iPhone vevői pedig rekordot döntve átlagosan 821 dollárt (+14%) adtak ki az új telefonjaikért.

Az Apple elképesztő sikere ellenére a 72 milliárd dolláros bevétellel a második helyen végzett Samsung sem panaszkodhat: egyrészt sikerült a tavalyelőtti 64 milliárd dolláros mélypontról a szokásos szint közelébe visszahúznia a bevételét, másrészt egy év alatt megháromszorozta az eladott kettéhajtható kijelzős mobiljainak számát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.