Magyar cég biztosítja a német autópályák intelligens járműkommunikációs rendszerének biztonságát

Magyar céggel, a Microsec Zrt.-vel szerződött a német autópályákat üzemeltető Die Autobahn vállalat az intelligens járműkommunikáció biztonságát nyújtó úgynevezett V2X-PKI rendszer fejlesztésére - közölte az informatikai cég csütörtökön.

Forrás: MEDIAWORKS - FEOL.HU2022. 02. 10. 18:47
Forrás: MICROSEC ZRT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég 4 éves megbízást kapott az intelligens rendszerekkel felszerelt gépjárművek és az érintett eszközök közötti kommunikációs technológia biztosítására.

Mint írták, a statisztikák szerint már több mint fél millió olyan autó közlekedik Európa útjain, amely a környezetével intelligens kommunikációra képes. Ezt a kommunikációt nevezik összefoglalóan V2X - vehicle to everything - kommunikációnak. Ez akkor működhet megfelelően, ha a járművek és az autóutak közlekedését szabályozó helyi és globális eszközök képesek egymással valós időben és folyamatosan, biztonságosan kommunikálni. Ebben a folyamatban az adatok védelme kulcskérdés. Vagyis az, hogy az autók rendszerei által küldött és fogadott üzenetek tökéletes biztonságban legyenek a hackerektől, ne lehessen azokat meghamisítani, megmásítani.

Kraudy Roland, a Microsec V2X PKI termékcsapat vezetője a közleményben elmondta: 

2025-re a V2X, vagyis más járművekkel és útinformációs rendszerekkel intelligensen kommunikálni képes autók a mindennapok részévé fognak válni.

A 2025-ös "modellévtől" kezdve az összes ötcsillagos törésteszttel rendelkező autónak V2X képesnek kell lennie. Hozzátette: mindez csak akkor működhet jól, ha a rendszeradatok is tökéletes biztonságban vannak.

Szabóné Endrődi Csilla, a Microsec Zrt. V2X PKI területért felelős igazgatósági tagja hozzátette: a PKI technológiával olyan digitális pecsét helyezhető el az üzeneteken, amelyet a jelen technológiai adottságokkal nem lehet feltörni. Ha feladó és a fogadó közötti "úton" valaki mégis megmásítaná az üzenetet, akkor ez a pecsét lekerül az adatcsomagról, amit a rendszerek azonnal jeleznek és közbeavatkoznak - fejtette ki.

A Microsec Zrt. 1984-es alapítása óta bizalmi szolgáltatóként az elektronikusan hiteles és bizonyító erejű okiratok, valamint az elektronikus aláírás technológiájára épülő üzleti megoldásokat nyújt. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy száz alkalmazottat foglalkoztató cég árbevétele az utolsó lezárt üzleti évében, 2020-ban meghaladta a 2,7 milliárd forintot az előző évi 2,68 milliárd forint után. Adózott nyeresége 500 millió forint lett 2020-ban, az előző évben pedig 504 millió - olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.