Világraszóló felfedezést tettek az University College London kutatói

Létezhet egy élhető bolygó egy haldokló nap körül. Az úgynevezett fehér törpék körüli élhető zóna egy olyan sáv, amelyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet.

Forrás: Sonline.hu2022. 02. 11. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy haldokló nap, vagyis egy fehér törpe közelében létezhet egy bolygó, amelyen lehetséges az élet egy új kutatás szerint - számolt be a szenzációról a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu.

A megyei lap tudósítása szerint a Royal Astronomical Society havi közleménye alapján a BBC hírportálja írt arról, hogy az új kutatás eredményei megerősítik, ez lenne az első, az élethez szükséges feltételekkel rendelkező planéta egy fehér törpe közelében. A kutatást vezető Jay Farihi, az University College London tudósa azt mondta, a megfigyelés meglepte a csillagászokat is.

Amíg a nagyon nagy csillagok haláluk után fekete lyukakká válnak, a kisebbek, mint a Nap, fehér törpék, vagyis olyan csillagok lesznek, amelyek felélték összes magüzemanyagukat, illetve elveszítették külső rétegeiket. Általában bolygóméretűek, és kialakulásukkor kékes fehér fényt bocsátanak ki.

A kutatócsoportnak nincs közvetlen bizonyítéka, hogy a bolygó létezik, de a fehér törpe élhető zónájában lévő 65 holdméretű égitest mozgása arra utal, hogy ott van. A struktúrák egymástól való távolsága nem változik, ami azt jelentheti, hogy egy közelükben lévő bolygó gravitációs ereje hat rájuk.

Sokkolta a kutatócsoportot. A mozgás annyira pontos volt, hogy azt nem lehetett csak úgy kitalálni

– mondta Jay Farihi.

A csillagok körüli élhető zóna egy olyan sáv, amelyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet, ezáltal életet tarthat fenn. Ha közelebb lenne a csillaghoz, akkor túl forró lenne, ha távolabb, túl hideg, a zónán belül azonban éppen jó a hőmérséklet.

Aaz eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.