időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Világraszóló felfedezést tettek az University College London kutatói

Forrás: Sonline.hu
2022.02.11. 15:12 2022.02.14. 19:41
Világraszóló felfedezést tettek az University College London kutatói

Létezhet egy élhető bolygó egy haldokló nap körül. Az úgynevezett fehér törpék körüli élhető zóna egy olyan sáv, amelyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet.

Egy haldokló nap, vagyis egy fehér törpe közelében létezhet egy bolygó, amelyen lehetséges az élet egy új kutatás szerint - számolt be a szenzációról a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu.

A megyei lap tudósítása szerint a Royal Astronomical Society havi közleménye alapján a BBC hírportálja írt arról, hogy az új kutatás eredményei megerősítik, ez lenne az első, az élethez szükséges feltételekkel rendelkező planéta egy fehér törpe közelében. A kutatást vezető Jay Farihi, az University College London tudósa azt mondta, a megfigyelés meglepte a csillagászokat is.

Amíg a nagyon nagy csillagok haláluk után fekete lyukakká válnak, a kisebbek, mint a Nap, fehér törpék, vagyis olyan csillagok lesznek, amelyek felélték összes magüzemanyagukat, illetve elveszítették külső rétegeiket. Általában bolygóméretűek, és kialakulásukkor kékes fehér fényt bocsátanak ki.

A kutatócsoportnak nincs közvetlen bizonyítéka, hogy a bolygó létezik, de a fehér törpe élhető zónájában lévő 65 holdméretű égitest mozgása arra utal, hogy ott van. A struktúrák egymástól való távolsága nem változik, ami azt jelentheti, hogy egy közelükben lévő bolygó gravitációs ereje hat rájuk.

Sokkolta a kutatócsoportot. A mozgás annyira pontos volt, hogy azt nem lehetett csak úgy kitalálni

– mondta Jay Farihi.

A csillagok körüli élhető zóna egy olyan sáv, amelyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet, ezáltal életet tarthat fenn. Ha közelebb lenne a csillaghoz, akkor túl forró lenne, ha távolabb, túl hideg, a zónán belül azonban éppen jó a hőmérséklet.

Aaz eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.