Érdekes áttörés a csillagászatban

Amikor a gravitációs hullámok masszív objektumokon haladnak át, visszhangot hoznak létre, ami lehetővé tehetik számunkra, hogy megvizsgáljuk az objektumokat, amiket másként nem látunk, beleértve a sötét anyagot is – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 01. 29. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész univerzum gravitációs hullámokkal, masszív objektumok mozgása okozta fodrozódásokkal a téridőben van elborítva. 

Ahogy keresztüláramlanak dolgokon, mint a csillagok, bolygók, e hullámok részei lelassulnak és az eredeti fodor mögött egyfajta visszhangban haladnak, ami lehetővé teszi az égi objektumok vizsgálatát, amiket nem látunk – lehet, hogy még a sötét anyagot is.

Csak az univerzum legmasszívabb objektumai hoznak létre mérhető gravitációs hullámokat. A legtöbb azok közül, amiket érzékeltek eddig, fekete lyuk párok egyesüléséből származott. Ahogy a fekete lyukak mozognak, fodrozódásokat hoznak létre, amik megközelítőleg fénysebességgel haladnak kifelé. De más kozmikus objektumok gravitációja, még a fekete lyukaknál kevésbé masszívak is, képesek lelassítani a fodrozódásokat, ahogy azok elhaladnak mellettük. A hullámok lelassult részei aztán később a detektorainkhoz érkeznek, amiben a kutatók egy gravitációs villanást hívnak. Glenn Starkman és Craig Copi az ohioi Case Western Reserve University fizikusai kiszámolták, hogy fog ez hatni a gravitációs hullámokra, amit a Földön érzékelünk. 

Azt találták, hogy a viszonylag masszív objektumok által létrehozott gravitációs villanások, mint például a csillagok, elvileg felfedezhetők a jelenleg rendelkezésre álló detektorokkal. 

„Használhatunk gravitációs hullámokat, hogy felfedezzük az univerzumot – hogy felfedezzük az univerzum tartalmát, nem csak a gravitációs hullámok forrásait” – mondja Starkman.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.