Két évtized után búcsúzik az Apple iPod

Véget ért a termékcsalád pályafutása, a készletek erejéig kapható az utolsó modell – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 05. 11. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb korszak jelképes végéhez értünk, az Apple bejelentette a hordozható digitális zenelejátszók királyának tekinthető iPod termékcsalád nyugdíjazását, a 2019-ben bejelentett iPod Touch már csak a készletek erejéig vásárolható meg. A széria bő huszonegy éves története során az Apple összesen olyan 450 millió darabot értékesített a különféle iPodokból, a Sony-féle Walkman és Discman után ez volt a harmadik, nagy lépcsőfok az úton-útfélen való zenehallgatásban.

Az előző vezetés hibái miatt az ezredfordulón még mindig komoly anyagi gondokkal küzdött az Apple. Az ideiglenes elnök, Steve Jobs ekkor előállt a termékkel, amely végérvényesen kirántotta a céget a gödörből, kezdetét vette az iPod két évtizedes története. Fotó: Apple

Ugyan a digitális zenelejátszók már a 90-es évek közepén bemutatkoztak, azonban az Apple szerint azok vagy használhatatlanok voltak a kis kapacitásukból fakadóan, vagy nagynak és nehéznek bizonyultak a merevlemezeik miatt, ráadásul modelltől függetlenül vacak kezelhetőséggel kellett szenvedniük a vevőknek. Az iPoddal ezen problémákat kívánta kiküszöbölni az Apple, és minden téren sikeresen megtalálta vele az arany középutat.

 

A 2001 őszén piacra került első iPod modelltől függően 5 GB vagy 10 GB kapacitású merevlemezt tartalmazott, az Apple azzal reklámozta az előbbit, hogy ötezer MP3 formátumú dal másolható rá, 160 Kbps bitrátát feltételezve. Kapacitástól függően a termékek 399 és 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerültek forgalomba.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Már csak a készletek erejéig kapható legutolsó iPod, a 2019-es Touch modell (Fotó: Apple)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.