időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Két évtized után búcsúzik az Apple iPod

Forrás: Origo.hu
2022.05.11. 15:53 2022.05.11. 16:50
Két évtized után búcsúzik az Apple iPod

Véget ért a termékcsalád pályafutása, a készletek erejéig kapható az utolsó modell – olvasható az Origó cikkében.

Újabb korszak jelképes végéhez értünk, az Apple bejelentette a hordozható digitális zenelejátszók királyának tekinthető iPod termékcsalád nyugdíjazását, a 2019-ben bejelentett iPod Touch már csak a készletek erejéig vásárolható meg. A széria bő huszonegy éves története során az Apple összesen olyan 450 millió darabot értékesített a különféle iPodokból, a Sony-féle Walkman és Discman után ez volt a harmadik, nagy lépcsőfok az úton-útfélen való zenehallgatásban.

Az előző vezetés hibái miatt az ezredfordulón még mindig komoly anyagi gondokkal küzdött az Apple. Az ideiglenes elnök, Steve Jobs ekkor előállt a termékkel, amely végérvényesen kirántotta a céget a gödörből, kezdetét vette az iPod két évtizedes története. Fotó: Apple

Ugyan a digitális zenelejátszók már a 90-es évek közepén bemutatkoztak, azonban az Apple szerint azok vagy használhatatlanok voltak a kis kapacitásukból fakadóan, vagy nagynak és nehéznek bizonyultak a merevlemezeik miatt, ráadásul modelltől függetlenül vacak kezelhetőséggel kellett szenvedniük a vevőknek. Az iPoddal ezen problémákat kívánta kiküszöbölni az Apple, és minden téren sikeresen megtalálta vele az arany középutat.

 

A 2001 őszén piacra került első iPod modelltől függően 5 GB vagy 10 GB kapacitású merevlemezt tartalmazott, az Apple azzal reklámozta az előbbit, hogy ötezer MP3 formátumú dal másolható rá, 160 Kbps bitrátát feltételezve. Kapacitástól függően a termékek 399 és 499 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerültek forgalomba.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Már csak a készletek erejéig kapható legutolsó iPod, a 2019-es Touch modell (Fotó: Apple)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.