időjárás 25°C Pál 2022. június 30.
logo

Vége az ingyenes Facebooknak és Messengernek

Forrás: Origo
2022.06.21. 08:52 2022.06.21. 10:52
Vége az ingyenes Facebooknak és Messengernek

Akiknek nincs korlátlan mobilinternetük, azok is adatforgalom nélkül használhatták a Facebookot és az ismert beszélgetős appokat, mint például a Messenger vagy a Viber. Eddig – olvasható az Origó cikkében.

Az európai távközlési felügyelet (BEREC) ugyanis nemrég frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, melynek keretein belül

betiltotta azt a gyakorlatot, hogy bizonyos alkalmazásokat vagy alkalmazáskategóriákat mentesít az internetszolgáltatók megszabta adatkorlátok alól.

Az új szabályozásra azért volt szükség, mert az európai bíróság kimondta, hogy az, hogy bizonyos szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és így léteznek zéró tarifás opciók, sérti az európai internet-szabályozást, az egyenlő bánásmód elvét.

 

A szabályozás azt sem veszi figyelembe, hogy vannak olyan alkalmazások, melyeknek „ingyenes” használata az embereket szolgálja, amelyek használata további adatforgalmat és költséget okozhat.

A szabályok ráadásul a mobil és vezetékes internetszolgáltatásra egyaránt vonatkoznak.

A BEREC korábbi hálózatsemlegességi irányelvei nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat, amit a szolgáltatók EU-szerte kihasználtak, és közösen több száz alkalmazást indítottak. Ez aránytalanul nagy hasznot hozott az olyan nagy platformoknak, mint az Apple, a Google és a Facebook, miközben a kis cégek és az európai startupok kimaradtak a jóból – írja a Leet.hu.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)