Bill Gates óriási összeget fektet légkondicionálókba

Az éghajlatváltozás a világ minden táján komoly gondokat okoz. Bill Gates zöldtechnológiákba invesztáló alapja húszmillió dollárt fektet be egy fenntartható légkondicionáló-gyártó cégbe – olvasható a Vg-n.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 07. 16:39
GATES, Bill
Davos, 2022. május 25. Bill Gates amerikai milliárdos, a Microsoft szoftvervállalat társalapítója az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron Fotó: Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Microsoft milliárdos társalapítója, Bill Gates befektetett az úgynevezett tiszta légkondicionálásba. A Blue Frontier nevű cég állítja, hogy új AC-technológiájuk 90 százalékkal képes csökkenteni az energiafogyasztást – számolt be a Gizmodo

A Blue Frontier egy floridai székhelyű startup, amely a légkondicionáló rendszerek következő generációjának tervezésére összpontosít. A vállalat nemrég összesen húszmillió dollárt – több mint 7, 75 milliárd forintot – kapott Bill Gates tiszta befektetési alapjától, a Breakthrough Energy Venturestől. 

A cég állítja, hogy a berendezéshez használt, egyébként általuk fejlesztett sóoldatnak köszönhetően a légkondicionáló berendezések tisztábbak maradnak, emellett tovább is működhetnek ugyanolyan hatásfokon. Amikor a koncentrált oldat levegővel érintkezik, a vízgőz elnyelésével párátlanítja a levegőt, majd közvetett párolgásos hűtéssel csökkenti a levegő hőmérsékletét. 

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL)  és a Xerox Palo Alto Kutatóközpontjának tudósainak márciusban közzétett elemzése szerint jelenleg a klímaberendezések a felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának közel négy százalékáért. Az NREL és a Xerox PARC közös közleménye szerint a károsanyag-kibocsátás mértéke nőni fog, amint egyre többen szerelnek fel klímaberendezést, különös tekintettel Indiában, Kínában és Indonéziában.

A Blue Frontier a hagyományos rendszerekhez szükséges hűtőközeg-mennyiség egyharmadát-ötödét használja fel, és mivel a gép felépítése eltér a hagyományos klímaberendezésekétől, így alacsonyabb globális felmelegedési potenciálú.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Bill Gates (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.