Az okostelefonok tönkretették a kameragyártókat?

Negatív hatással volt az okostelefonos fotózás térnyerése a fényképezőgép- és fotófelszerelés-iparra.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 03. 13:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képérzékelők egyre kisebbek és egyre jobbak lettek, s az okostelefonok számítási teljesítménye valós időben lehetővé teszi a kifinomult képjavítást. 

Így a modern mobilokkal készült fényképek egyre közelebb kerülnek ahhoz a minőséghez, amelyet egykor csak a drága, cserélhető objektíves kamerákkal lehetett elérni – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

És ez már nem csak az okostelefonok piacának csúcskategóriás készülékeire igaz: az elmúlt néhány évben az okostelefonok kamerái általánosságban véve jelentősen javultak. 

Valójában olyannyira, hogy a legtöbben már nem is látják szükségesnek dedikált fényképezőgépet hordani vagy vásárolni. Bár a profik és a fotórajongók (valószínűleg) mindig jobb eredményeket érnek el csúcskategóriás fényképezőgépekkel és objektívekkel, az okostelefonok azonban olyan képeket készítenek, amelyek kielégítik az átlagfogyasztó igényeit.

Az okostelefonos fotózás térnyerése a fényképezőgép- és fotófelszerelés-iparra pusztító hatással volt.

A CIPA japán székhelyű iparági csoport olyan tagokkal rendelkezik, mint az Olympus, a Canon és a Nikon. Felmérésük szerint a világméretű fényképezőgép-eladások 93 százalékkal csökkentek 2010 és 2021 között, ami gyakorlatilag eltörölte több évtizedes növekedésüket. 

A meredek visszaesés elsősorban a beépített objektíves digitális fényképezőgépek eladásában érzékelhető.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.