időjárás -3°C Angelika 2023. január 27.
logo

Az okostelefonok tönkretették a kameragyártókat?

Forrás: Feol.hu
2022.10.03. 13:05 2022.10.03. 14:50
Az okostelefonok tönkretették a kameragyártókat?

A képérzékelők egyre kisebbek és egyre jobbak lettek, s az okostelefonok számítási teljesítménye valós időben lehetővé teszi a kifinomult képjavítást. 

Így a modern mobilokkal készült fényképek egyre közelebb kerülnek ahhoz a minőséghez, amelyet egykor csak a drága, cserélhető objektíves kamerákkal lehetett elérni – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

És ez már nem csak az okostelefonok piacának csúcskategóriás készülékeire igaz: az elmúlt néhány évben az okostelefonok kamerái általánosságban véve jelentősen javultak. 

Valójában olyannyira, hogy a legtöbben már nem is látják szükségesnek dedikált fényképezőgépet hordani vagy vásárolni. Bár a profik és a fotórajongók (valószínűleg) mindig jobb eredményeket érnek el csúcskategóriás fényképezőgépekkel és objektívekkel, az okostelefonok azonban olyan képeket készítenek, amelyek kielégítik az átlagfogyasztó igényeit.

Az okostelefonos fotózás térnyerése a fényképezőgép- és fotófelszerelés-iparra pusztító hatással volt.

A CIPA japán székhelyű iparági csoport olyan tagokkal rendelkezik, mint az Olympus, a Canon és a Nikon. Felmérésük szerint a világméretű fényképezőgép-eladások 93 százalékkal csökkentek 2010 és 2021 között, ami gyakorlatilag eltörölte több évtizedes növekedésüket. 

A meredek visszaesés elsősorban a beépített objektíves digitális fényképezőgépek eladásában érzékelhető.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.