időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Egyre többen használnak mobiltelefont és wifit Észak-Koreában

Forrás: MTI
2022.11.15. 10:26 2022.11.15. 15:39
Egyre többen használnak mobiltelefont és wifit Észak-Koreában

Egy kutatás szerint naponta hétmillió észak-koreai használ mobiltelefont, és jelentősen megnőtt a wifit használók száma is.

Martyn Williams és Natalia Slavney, a washingtoni székhelyű Stimson Center 38 North programjának szakértőinek tanulmánya Észak-Korea digitális kommunikációjáról íródott, amely műholdképek elemzését és mintegy negyven, az országból elmenekült ember megkérdezését is magában foglalja.

A 3G-hálózati szolgáltatások 2008-as elindítása óta a felhasználók száma 6,5–7 millióra emelkedett, amely Észak-Korea lakosságának több mint negyede.

A tanulmányban résztvevők több mint 90 százaléka saját bevallása szerint naponta használja telefonját – közölte Slavney.

A mobilhálózati lefedettség folyamatosan bővül, néha olyan bázisállomásokat találunk, ahol ha ugyanazt a területet nézzük, két évvel ezelőtt még nem találtunk volna ott antennát

– tette hozzá.

A kommunista diktatúrában elérhető wifi-hálózatok nem biztosítanak internet-hozzáférést, a felhasználók csupán hazai szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, és kutatók érhetnek el rajtuk különböző adatbázisokat, tudományos anyagokat.

A világtól elzárkózó és atomfegyverprogramja miatt szankciókkal sújtott országban viszonylag kevés a vezetékes telefon, így az emberek sokszor inkább mobiltelefont használnak, ami a Kim Dzsong Un által engedélyezett magántranzakciók révén a burjánzó magánszektor egyik motorja lett.

Borítókép: Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők megvilágított portréi Phenjanban 2018. szeptember 7-én. Észak-Koreában szeptember 9-én ünneplik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapításának 70. évfordulóját (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.