Egyre többen használnak mobiltelefont és wifit Észak-Koreában

Egy kutatás szerint naponta hétmillió észak-koreai használ mobiltelefont, és jelentősen megnőtt a wifit használók száma is.

Forrás: MTI2022. 11. 15. 10:26
null
Phenjan, 2018. szeptember 7. Kim Ir Szen (b) és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetõk megvilágított portréi Phenjanban 2018. szeptember 7-én. Észak-Koreában szeptember 9-én ünneplik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapításának 70. évfordulóját. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung) Fotó: Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martyn Williams és Natalia Slavney, a washingtoni székhelyű Stimson Center 38 North programjának szakértőinek tanulmánya Észak-Korea digitális kommunikációjáról íródott, amely műholdképek elemzését és mintegy negyven, az országból elmenekült ember megkérdezését is magában foglalja.

A 3G-hálózati szolgáltatások 2008-as elindítása óta a felhasználók száma 6,5–7 millióra emelkedett, amely Észak-Korea lakosságának több mint negyede.

A tanulmányban résztvevők több mint 90 százaléka saját bevallása szerint naponta használja telefonját – közölte Slavney.

A mobilhálózati lefedettség folyamatosan bővül, néha olyan bázisállomásokat találunk, ahol ha ugyanazt a területet nézzük, két évvel ezelőtt még nem találtunk volna ott antennát

– tette hozzá.

A kommunista diktatúrában elérhető wifi-hálózatok nem biztosítanak internet-hozzáférést, a felhasználók csupán hazai szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, és kutatók érhetnek el rajtuk különböző adatbázisokat, tudományos anyagokat.

A világtól elzárkózó és atomfegyverprogramja miatt szankciókkal sújtott országban viszonylag kevés a vezetékes telefon, így az emberek sokszor inkább mobiltelefont használnak, ami a Kim Dzsong Un által engedélyezett magántranzakciók révén a burjánzó magánszektor egyik motorja lett.

Borítókép: Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők megvilágított portréi Phenjanban 2018. szeptember 7-én. Észak-Koreában szeptember 9-én ünneplik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapításának 70. évfordulóját (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.