Vissza a lóra – Berki Krisztián sérüléséről

Már örömmel nyugtáztuk, hogy olimpiai bajnokunk bal válla teljesen rendbe jött, most mégis műtét vár rá.

Dr. Boross György
2017. 09. 25. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Berki Krisztián panaszainak pontos okát nem ismerem, az tény, hogy a vállízület testünk legmozgékonyabb, így bizonyos vonatkozásban legsérülékenyebb ízülete. Bonyolultságát a rendkívül nagy mozgásterjedelem mellett a minden pontján szükséges stabilitás magyarázza.

Ezt a funkciót egyrészt a környező izomcsoportok, másrészt a csontos ízületi tányért (ízvápát) nagyobbító rostos-porcos perem (labrum), valamint a róla eredő összetett szalagok biztosítják.

Az ízület sérüléseinek, illetve megbetegedéseinek megértéséhez tudni kell, hogy bár szűkebb értelemben a vállízület a felkarfej és a lapocka egysége, de ugyancsak ízületi funkcióval bír a felkarfejet befelé forgató, illetve a kart emelő izomcsoportok inas lemeze és a lapocka vállcsúcsi nyúlványa között csúszó mozgás is.

A fentiek alapján a vállízület sérülései, megbetegedései két fő csoportra oszthatók:

1. Ízületen belüli elváltozások:

a.) A felkarfej és ízületi vápa porcfelszínének sérülése vagy kopásos károsodása, esetleges porcleválással, szabad ízületi testtel. b.) Az instabilitást (ficamot, elakadás-, kattanásérzést) okozó rostos-porcos perem és a szalagrendszer sérülései.

2. Ízületen kívüli elváltozások:

a.) A vállcsúcsi nyúlvány és a beforgató izomcsoport által alkotott egység karemelési nehézséget, fájdalmat vagy teljes felemelési képtelenséget okozó megbetegedései. b.) A vállcsúcsi nyúlvány alsó felszínének csontkinövése. c.) A résben elhelyezkedő – csúszást biztosító – nyálkatömlő (bursa) megbetegedése, gyulladása, sérülés miatti bevérzése. d.) A felkarfejet felülről borító beforgató izmok inas lemezének – részleges vagy teljes karemelési nehézséggel járó – szakadása.

A vállízület artroszkópos műtéti – terápiás és diagnosztikus – kezelése – ami Berki Krisztiánnál is szükségessé vált – ma már egyre nagyobb szerepet játszik az ellátásában.

Diagnosztikus tükrözést tesz indokolttá:

Az operatív arthroszkópia lehetőségei:

Reméljük, hogy az újabb beavatkozás kiváló tornászunknál gyors gyógyulást hoz, és hamarosan újra örülhetünk sikereinek!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.