Klasszis kényszerpihenőn – a lábközépcsonttörésről

A sajtó beszámolt Neymar lábtöréséről és arról, hogy megműtötték. Essék néhány szó erről a sérülésről.

Dr. Boross György
2018. 03. 07. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen törést nemcsak élsportolók, hanem átlagemberek is elszenvedhetnek.

Az I-es lábközépcsont (latinul metatarsus) töréseinél sokszor valamelyik ín tép ki egy darab csontot a lábközépcsontból, általában a közelebbi végén. A törés jól ábrázolható a két irányból készített röntgenfelvételekkel. Törhet a csont közeli vagy távolabbi vége, illetve a középső része.

Az úgynevezett stabil, haránt irányú elmozdulásra nem hajlamos esetekben műtétre nincs szükség, gipszelni kell a végtagot. A ferde törések elcsúszhatnak, ezért műtétileg csavarokkal vagy lemezzel kell rögzíteni őket.

A leggyakoribb az V-ös lábközépcsont törése, főleg az úgynevezett bázis területén. Ez akár egy bokarándulás vagy rossz lépés során is létrejöhet úgy, hogy a lábszárról érkező ín leszakít magával egy csontdarabot. A hírek szerint Neymarnak is ilyen sérülése volt.

Elmozdulás esetén műtétet kell végezni, ha a letört darab helyén marad, kezelhető rögzítéssel. Speciális esetekben – például élsportolóknál – az elmozdulás nélküli törés is operálható, ilyenkor műtét után, ha a fémanyag stabilan tartja a csontot, mellőzhető a külső rögzítés, és hamarabb elkezdhető a gyógytorna és a rehabilitáció.

Amennyiben konzervatív módon gyógyítjuk a sérültet, a gipsz eltávolítása után ugyancsak tornakezelés és fizioterápia szükséges, amit képzett szakemberek irányítanak.

A II-es, a III-as és a IV-es lábközépcsontok törései ritkábbak, főként direkt erők hatására következnek be. Diagnosztikájuk megegyezik az I-es és V-ös metatarsusnál leírtakkal, kezelésük többnyire műtét nélküli, csak gipszrögzítésre van szükség.

Minden ilyen esetben fontos a páciens együttműködése, ami optimális esetben lényegesen lerövidítheti a gyógyulás időtartamát.

A lábközépcsonttöréseknél szövődmény (elmozdulás vagy álízület-képződés) ritkán fordul elő. Ha gipszelünk, 4–6 hét a javasolt időtartam, ha műtét történt, a fémeket a megfelelő csontosodás után el szoktuk távolítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.