Hiánypótló a magyar építészeti javaslat

Kambodzsában igen hálásak az ötletért, de nem kell ilyen messzire menni hasonló elképzelésekért.

Őrfi József
2016. 03. 26. 13:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Think Global, build social! – szól annak a kiállításnak a mottója, amely a héten nyílt meg a FUGA Építészeti Központban. Kissé szabad fordításban: nem árt a nemzetközi rálátás, mielőtt helyben bármit építesz, különben könnyen lehet, hogy hülyeséget fogsz csinálni. De jelent ez a sokrétű mondat mást is: ne félj az idegen kultúráktól, mindig az emberre koncentrálj. Az embernek ugyanis, bárhova megyünk, hasonló problémái szoktak lenni: szeretne valamit enni, valahol lakni, egészségesnek maradni. Ez igaz Magyarország összes polgárára is, akik igenis küzdenek ezekkel a kérdésekkel. A fenti mondat eredeti értelmezése szerint persze a szociális építészetre akarja felhívni a figyelmet: arra, hogy építészeti eszközökkel igen kevés pénzből lehet segíteni társadalmi, szociális problémákon, Magyarországon és szerte a nagyvilágban.

A kiállítás anyaga nemzetközi és hazai példákat mutat a fentiekre – a 15 külföldi építményt remekül egészíti ki a 11 hazai illetékességű projekt. Elsőre talán természetesnek hangzik a dolog, de nem az: a magyar építészformáció, a Hello Wood nemzetközi elismertségét is jelzi, hogy a Goethe Intézettel összefogva hazánkba tudták hozni ezt a kiállítást. A Hello Wood nemcsak nemzetközi mércével menő, de tevékenységük fontos problémákra koncentrál: építőtáboraikkal alternatív építészképzést biztosítanak, tematikájukkal pedig mindig valódi problémákat feszegetnek. Az általuk kreált számtalan gyönyörű installáció aztán viszi a jó hírünket világszerte – ennek köszönhető az is, hogy ha kérésünkre elhoznak ide egy ilyen, világszinten is hiánypótló anyagot.

De hát itt tartunk, ez van, az építészetben és ezen belül a szociális építészetben is fel lettünk írva a világtérképre, köszönjük, Hello Wood. Azt, hogy a magyar építészek tisztában vannak a jellemző társadalmi problémákkal és ezekre képesek önkéntes munkával életszerű reakciókat adni, jól szemlélteti a nemzetközi anyag projektjei mellé kiállított több magyar munka.

Számomra a legbeszédesebben, legképletszerűbben a tavaly Év Háza-díjat nyert Borbás Péter munkája magyarázza el, hogy mi a szociális építészet jelentősége, és mit jelent az, mikor a rendelkezésünkre álló tudással áldozatokat nem kímélve, felelősen kell eljárni. Ez a nagyszabású mű nem más, mint egy helyi viszonyokra adaptált, pottyantós budi, amelyet a fiatal magyar építész Kambodzsában a helyiekkel együtt épített fel. Ez önmagában nem lenne annyira érdekes, de súlyosan esik le a tantusz, mikor értesülünk róla, hogy az ország 16 százalékának van csak WC-je, a többiek a szabadban végzik a dolgukat rendkívül rossz egészségügyi helyzetet előidézve ezzel. A számukra készült pottyantós helyi anyagokból kreált alternatíva erre a dologra. Elsősorban nem pénz, hanem rálátás kérdése, hogy megoldják ezt a problémát – a megmutatott magyar példa pedig segít nekik ebben.

Nagyon kedvelem a monori biobrikett-szárítót is, ami a Budapesti Műszaki Egyetem szervezésében, szintén építőtábor keretében készült el, a helyiek bevonásával. A kicsi, rendelkezésre álló anyagokból készült építmény a helyi Tabán városrészben élők problémáin próbál segíteni. A tűzifahiányra válasz lehet a brikettkészítés, amihez szükséges a közösségteremtést is szolgáló kis építmény.

A hasonló beavatkozások nehézségeit jól demonstrálja, ha felsoroljuk az évekig tartó előkészítő munkát követő, sikerre vitt szociális beavatkozás társszereplőit: Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Doktori Iskola, BME középület-tervezési tanszéke (oktatók, doktoranduszok, graduális hallgatók), Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tabán Integrációs Program, Legacy Foundation Biobrikett Program, Igazgyöngy Alapítvány és az amerikai Fulbright Program. A kezdeményezés anyagi hátterét részben az Alumni Engagment Innovation Fund biztosította. És akkor még nem beszéltünk a helyi önkormányzat segítségéről, a telepen élők aktív közreműködéséről.

Ahogy a fentiek is mutatják, nem feltétlenül kell elmenni itthonról ahhoz, hogy szociális építészetet gyakoroljunk. Azoknak a munkáiból, akik mégis megtették, meghatározó gyűjteményt mutat be az április 11-ig látogatható kiállítás hazai és nemzetközi anyaga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.