Feldolgozni az első világháborús traumát

Ismertté váltak a központi emlékműre beadott pályázati munkák. A legszebbekből válogattunk.

Őrfi József
2016. 05. 01. 17:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos ötletpályázatot írt ki az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a háborúban elesett magyar áldozatok előtt tisztelgő központi emlékmű megvalósításához. Mivel nem terv- hanem ötletpályázatról beszélünk, formai kötöttségek nélkül, bárki elindulhatott rajta. A pályázat további érdekessége, hogy a kiírók nem határoztak meg az emlékmű számára konkrét helyszínt: ebben az első körben kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mi jut eszébe.

Az emlékmű szükségességéről nincsen vita: az első világháború a mai napig meghatározó élmény a magyarság számára, aminek következtében fel lett osztva az ország, és kétszer annyi magyar katona esett el, mint a második világháborúban: 662 ezren haltak meg, 743 ezren estek hadifogságba. A háború gyökeresen megváltoztatta Közép-Európa korábbi hatalmi és kulturális képét.

A beérkezett művek színvonala a kötetlen forma jellegének megfelelően komoly szórást mutat, vannak köztük teljesen amatőr és profi megoldások is. Az ötletekkel kapcsolatban a szélesebb közönség véleményét is megismerheti az Emlékbizottság, mivel azokra internetes felületen lehet szavazni. Így várhatóan kialakul majd, hogy a többség szerint mi lehet az optimális helyszín, és hogy körülbelül milyen megoldás lehet a legmegfelelőbb. Annak ellenére, hogy ennek a kiírásnak nem volt kimondott célja, hogy egyből végeredményre jussanak, a művek között van több igen színvonalas is, az alábbiakban ezekből válogattunk.

A tájba süllyedő út nagyon egyszerű és hatásos eszköz arra, hogy a múltra utaljunk vele, a töredezett nyomvonal pedig a tragédiára utal. A fehér felület az áldozatok tisztaságát jeleníti meg. Az emlékmű kialakítása alkalmas arra, hogy az ide látogatóban oldja az emlékezés jelentette traumát.

Ez a pályamű nem oldani akar, sokkal inkább megjeleníti a háborús veszteségek nyomasztó emlékét. A felhasadó táj itt is a múltba visz, mutatja, hogy a felszín alatt ott van, amit még fel kell dolgozni.

Nehezebben kódolható ez a mű, de megragadó ereje van. A súlytalanság állapota segít elrugaszkodni a jelentől. A mélyből kiemelt vízfelület használata sok szempontból a legjobb megoldás: nemcsak felszínre hozza a feldolgozatlan traumákat, de a víz képes oldani is azokat.

Ez is nagyon szép megoldás, csodás ötlet a lélekharang. Ez a munka azonnal és gyorsan hat a szemlélőre, segít átérezni az elesettek miatti fájdalmat, de inkább állapotot rögzít, nem kínál feloldozást.

 

A sort a Hősök terébe süllyesztett emlékmű zárja, ami erős párhuzamban van az első bemutatott pályázattal. Itt is a múltba pillantunk be, de az anyaghasználat és a térérzet inkább az ellenkezője. Itt a helyszín az, ami eszmeiségét és adottságait tekintve is kifejezetten szerencsés, egy nagyobb szabású, hasonló beavatkozással a veszteség nagyságát is ki lehetne fejezni, egyúttal alkalmassá válhatna a központi megemlékezések számára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.