Egyedül ment el sétálni, gleccserszakadékba zuhant egy nő

A bajbajutott nőt nem keresték, mert eltűnését senki sem jelentette.

Forrás: MTI2020. 08. 27. 11:19
null
Obergoms, 2018. szeptember 13. Hegyi patak vezeti el az olvadó Rhone-gleccser táplálta tó vizét a Wallis svájci kantonbeli Obergoms településnél 2018. szeptember 13-án. A Lausanne-i Politechnikum (EPFL) változó alpesi és sarkvidéki környezetet vizsgáló központjának munkatársai mintákat vesznek a vízben élõ mikrobákból, hogy jobb rálátást nyerjenek a szélsõséges éghajlati körülmények között megtelepedõ mikroorganizmusok alkalmazkodóképességére. A tudósok reményei szerint a gleccserpatakokban fellelhetõ, szabad szemmel nem látható életformák tanulmányozása az éghajlatváltozás okozta rohamos gleccserolvadás hosszú távú következményeire is rávilágíthat. (MTI/EPA/Valentin Flauraud) Fotó: Valentin Flauraud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napot és két éjszakát élt túl Svájcban egy gleccserhasadékba zuhant nő, aki megmenekülését a merő véletlennek köszönheti.

A Németországban élő orosz nő sortban, megfelelő felszerelés nélkül, egyedül ment sétálni egy Olaszországgal közös határt képező, 4000 méter magas gleccseren a Monte Rosa menedékház közelében a Svájc délnyugati részén fekvő Valais (Wallis) kantonban, ahol egy szűk hasadékba zuhant.

Szerencséjére sérülések nélkül fennakadt egy jéghídon 10-15 méteres mélységben, és még nagyobb szerencséjére két nap és két éjszaka után a közelében haladt el egy Olaszországba tartó alpinistacsoport, amely meghallotta segélykiáltásait és hívta a mentőket – számolt be az esetről szerdán este Facebook-oldalán az Air Zermatt repülő- és hegyimentő vállalat.

A mentőknek sikerült épségben kiemelni az enyhe kihűléstől szenvedő turistát, akit helikopterrel kórházba szállították. A nő testhőmérséklete 34 fokra süllyedt, mire rátaláltak.

A bajbajutott nőt nem keresték, mert eltűnését senki sem jelentette.

„A zermatti hegyimentés történetében 20 éve nem fordult elő hasonló csodás megmenekülés” – írta közleményében az Air Zermatt.

A határgleccser, amelyen az orosz állampolgárságú turista szerencsétlenül járt, 4000 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik a Zermatt városa fölé magasodó Monte Rosa-masszívumban. A hegycsoport magába foglalja Svájc legmagasabb csúcsát, a 4634 méteres Dufourspitzét, amely egyben az Alpok és Nyugat-Európa második legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.