Most megtudhatja, miért van reggel hányingere a kismamáknak

Sok kismama szenved hányingertől a terhessége elején. Ami külön érdekesség, hogy ez a kellemetlen jelenség csak az emberre jellemző, az állatvilágban, az emlősök között viszont ismeretlen. Vajon milyen evolúciós előnye lehet a terhességi hányingernek, és milyen egyéb szokatlan kísérőjelenségei vannak az áldott állapotnak?

Forrás: origo.hu2020. 08. 14. 11:06
null
A kockázatmentesnek tűnő várandóságoknál is nagy jelentőségük van a mobil eszközöknek Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terhesség elején jelentkező reggeli hányinger csak az ember sajátossága. A tapasztalatok szerint minél súlyosabb valakinél a terhességi hányinger, annál kisebb a vetélés kockázata.

Két főbb teória létezik e különös jelenség magyarázatára.

A hányinger alapvetően bizonyos élelmiszerektől illetve az erős ízektől való undorodáshoz társul. Ezért az egyik elmélet szerint valószínű, hogy a terhességi hányinger az egyik módja annak, hogy távol tartsa az anyát olyan ételektől, amelyek zavart okozhatnak az anyagcserében, különösen a terhesség korai szakaszában, amikor a magzat a legsérülékenyebb.

A másik elmélet azt állítja, hogy a terhességi hányingert a magzat által kiválasztott, és az első trimeszterben a placentaépítéshez fontos hormonok okozzák. E teória szerint a hányinger tehát csak a terhesség egyik szerencsétlen mellékhatása.

Mi lehet az oka, hogy fémes ízt éreznek szájukban a kismamák?

Egy másik érdekes tünet, ami várandósság esetén jelentkezik, a szájban tapasztalható fémes íz. A terhes nők jelentős többsége, mintegy 90 %-a tapasztal változást az ízérzékelésében, az a legáltalánosabb, hogy gyakran savanyú, vagy fémes ízt éreznek. Ez a jelenség is az első trimeszterben a legerősebb, amikor a leggyorsabban emelkedik az ösztrogénszint, de a pontos okok még nem ismertek.

Korábban a cinkhiányt okolták ezért, ám egy 2009-ben publikált japán tanulmány széleskörű mintavizsgálat eredményeként azt találta, hogy a cinkszintek normális értéket mutatnak a terhesség első trimeszterében.

Egy másik lehetőség, hogy a terhességi korai szakaszával együttjáró extra mennyiségű hormon befolyásolja a hólyag funkcióit. 2006-ban a Bristol Egyetem kutatói azt találták, hogy a hólyag-retenciótól szenvedő páciensek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fémes ízt, ami megszűnik, mihelyt kezelik a problémát. Ez azért lehetséges, mert az agynak az ízért és a hólyagkontrollért felelős régiói nagyon közel fekszenek egymáshoz.

Kíváncsi rá, hogyan lehetséges, hogy valaki nem veszi észre, hogy babát vár? Kattintson IDE!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.