2010-ben 13,1 millió tonna tésztát gyúrtak a világon, ez a szám 1998-ban még csak 6,4 millió volt. Jócskán hízott a tésztagyártó országok száma is, az 1990-es évek végén mindössze 27 ország állított elő tésztát, napjainkban már 50 állam termel – közölte kedden az olasz cukrász- és tésztaipari társaság.
A legnagyobb mennyiségben persze Olaszországban folyik a gyártás, évente mintegy 3,25 millió tonna tésztafinomság kerül ki az itáliai műhelyekből. A második helyen az Egyesült Államok áll évi kétmillió tonnával. Összehasonlításképpen: Franciaország a tizennegyedik 247 500 tonnával közvetlenül Spanyolország mögött, amely 252 600 tonnát állít elő évente.
Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevő Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy évre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta.
Az olaszok fogyasztják a legtöbb tésztát, egy lakos 12 hónap alatt átlagosan 26 kiló spagettit, pennét és egyéb tésztafélét eszik meg. A második helyen Venezuela található évi 13 kilogrammos fogyasztással, míg a harmadik helyen lévő Tunéziában 11,9 kilót esznek meg.
„A bonyolult globális helyzetet tekintve elmondható, hogy a tészta rendkívül fontos szerepet játszik és játszhat a jövőben az éhezés elleni küzdelemben a világon” – mutatott rá Paolo Barilla, a társaság elnöke.
Több millió tonnát gyártanak, annyira szeretjük
Megkétszereződött a tésztagyártás a világon az elmúlt években, és ez a közkedvelt étel a legtöbbet fogyasztott a bolygón.
2011. 10. 26. 7:33
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!