Küzdenek a krumpliért

Az ír mindennapok állandó, nélkülözhetetlen elemei közül nem csak a római katolikus egyház elsőbbsége és a pubok vannak veszélyben. A burgonya is kezdi elveszíteni elsődleges szénhidrátforrásként betöltött szerepét, éspedig annyira, hogy országos kampány kezdődött népszerűsége hanyatlásának megállítása érdekében.

WA
2011. 12. 08. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bord Bia, az ír élelmiszer-hatóság megrendelt egy kutatást annak kiderítésére, hogy a főtt tészta, a rizs, a nudli, a kuszkusz és más magas szénhidráttartalmú élelmiszerek miért szorítják egyre jobban háttérbe a burgonyát. A kormány által fenntartott testület a vizsgálat után tanácsokat vár arra nézve, hogyan lehet helyreállítani a krumpli megtépázott hírnevét.

„Hisszük, hogy az írek többsége érzelmileg továbbra is erősen kötődik a burgonyához, de számtalan kulcsfontosságú tényező van, amely kedvezőtlenül befolyásolja a fogyasztását” – állapította meg az élelmiszer-hatóság.

Rossz emlékek

E tényezők közé tartozik egyfelől az a tévhit, hogy a krumpli hizlal, másfelől a proteinben gazdag Atkins-diéta negatív hatása a szénhidrát-fogyasztásra, végül pedig az a körülmény, hogy a burgonya feldolgozása és elkészítése időigényes feladat.

Bár a krumpli továbbra is a legnépszerűbb szénhidrátforrás Írországban, fogyasztása 2005 óta mintegy 25 százalékkal csökkent – állapította meg a Kantar Worldpanel piackutató cég. Szilárd irányzatnak mutatkozik ugyanakkor, hogy a fogyasztók mindinkább a kész burgonyatermékek, például a fagyasztott hasábburgonya felé fordulnak.

„Az általános tápérték és a C-vitamin-tartalom tekintetében a krumpli jóval többet ér a tésztáknál és a rizsnél – mondta Paula Mee dublini dietetikus a The New York Timesnak. – Mégis sokszor a tészta kerekedik felül, különösen akkor, ha siet az ember.”

Bár a Bia megállapított néhány kézenfekvő, a gyorsabban elkészíthető ételeknek kedvező körülményt, Mee szerint a krumplifogyasztás csökkenésének magyarázata bonyolultabb. „Kellemetlen örökség kapcsolódik a burgonyához – fejtette ki. – A DNS-ünkbe van kódolva, hogy a krumplit parasztételnek tekintsük, amely egy mindannyiunk által feledni kívánt múlthoz kötődik.” Arra utalt, hogy a 19. századi Írországban a krumpli volt a legfontosabb élelmiszer, és a jelentőségét csak még tovább hangsúlyozta az 1840-es években bekövetkezett éhínség, amikor a burgonyavész évről évre elpusztította a termést. Becslések szerint egymillió ember halt éhen és egymillió kivándorolt, amitől az ország lakossága egynegyedével csökkent annak ellenére, hogy közben a sziget nettó élelmiszer-exportőr maradt.

Továbbléptek

Bármilyen, a krumpli népszerűségének csökkenése ellen indított kampánynak olyan fogyasztókat kell visszacsábítania a burgonyafogyasztáshoz, mint Vicky Leahy franciatanár, aki Dundalkben, az észak-írországi határ közelében él, és egyedül neveli három gyerekét. „A krumpli elkészítése fél órába telik, míg a tészta 10 perc alatt kész van, és a rizshez se kell sokkal több – érvelt. – De ez nem minden. A burgonya apám nemzedékének Írországát jelképezi, ahol hús és kétfajta zöldség volt az asztalon minden áldott nap este hatkor. Azóta már mind továbbléptünk...”

Liam Glennon, a termelőket és kereskedőket összefogó Ír Burgonyaszövetség elnöke üdvözölte a Bord Bia kezdeményezését, de úgy vélte, hogy annak egy szélesebb stratégia részévé kell válnia. „A szegényrokon-szindrómával kell felvennünk a harcot, amely a Kelta Tigris előtti időkhöz társítja a burgonyát – magyarázta Írországnak az 1990-es évek közepén kezdődött, egy évtizedig tartó gazdasági virágzására utalva. – Szeretném azt remélni, hogy nem végleges csökkenéssel van dolgunk, és nem is hiszem, hogy arról volna szó.”

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.