A peruiak már 6700 éve pattogtatták a kukoricát

Bebizonyosodott, hogy a peruiak már több ezer évvel az előtt ettek pattogatott kukoricát.

FF
2012. 01. 19. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni Nemzeti Történeti Múzeum kutatói Peru északi partvidékén olyan kukoricacsutkákra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen már 6700 évvel ezelőtt őröltek kukoricalisztet és készítettek pattogatott kukoricát. Ezek a legősibb dél-amerikai civilizációs leletek.

Dolores Piperno amerikai régész elmondása szerint a kukoricát Mexikóban nemesítették ki nagyjából 9000 éve vadon termő fűből. A haszonnövény termesztése csak több ezer év múlva terjedt el Dél-Amerikában, és több alapfajtára vált szét. A most feltárt leletegyüttes és a kukoricacsutkák környezete arra utal, hogy a kukoricából már a fazekasság megjelenése előtt ennivaló, vagy legalábbis „kísérleti” alapanyag lett, azaz hasznosítása nem függött az agyagedények meglététől – mondta Piperno a BBC brit sajtóorgánumnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.